Besin değerleri sebebiyle güçlü sebze olarak kabul edilen kara lahananın faydaları nelerdir, nasıl tüketilir, ne kadar tüketilir, nelere iyi gelir biliyor musunuz? Gelin kara lahanayı daha yakından inceleyelim.
14.11.2021Kara Lahana Faydaları Nelerdir?
Turpgiller ailesinin üyesi olan kara lahana, kalın yapraklı, koyu yeşil renge sahip bir türdür. Kış sebzeleri arasında yer alır ancak yaz – kış Karadeniz Bölgesi’nde ekimi yapılır, yetiştirilir. Kara lahana güçlü antioksidanlarıyla yaşam destekçisi sayılır, birçok vitamin ve mineral desteğinden yararlanmanızı sağlar. Sonbaharla birlikte kış boyu tüketilir, ekonomik fiyatı sebebiyle neredeyse her mutfağa giriş yapar. Peki, besin değerleri sebebiyle güçlü sebze olarak kabul edilen kara lahananın faydaları nelerdir, nasıl tüketilir, ne kadar tüketilir, nelere iyi gelir biliyor musunuz? Gelin kara lahanayı daha yakından inceleyelim.
Besin desteği sağlar
Düzenli kara lahana yemek sağlıklı karbonhidrat, yağ, protein; demir, sodyum, potasyum, kalsiyum mineralleri; A ve C vitamini desteği verir. Ayrıca ideal oranda lif desteği sağlar, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Kalp sağlığını destekler
Koyu yapraklı sebzeler kalp sağlığını korumaya yardımcı olur, kalp hastalıkları riskini azaltmaya destek verir. Kara lahana kalp sağlığını desteklerken damar sertleşmesinin de önüne geçmeye çalışır. İçerdiği yüksek lif oranı kötü kolesterolü ve tansiyonu düşürmeye yardımcı olur, dolayısıyla kalp sağlığını destekler.
Göz sağlığına yardımcı olur
A vitamini ve lutein isimli antioksidan barındıran kara lahana, göz sağlığı için doğal besin desteği verir. Lutein ve A vitamini desteği, göz sağlığını korumaya yardımcı olurken ilerleyen yaşlarda çıkabilecek göz dejenerasyonu riskini azaltmaya çalışır. Düzenli tüketilen kara lahana, görme yetisini iyileştirmeye yardımcı olur.
Cilt ve kemik sağlığını destekler
Kara lahana cilt, göz, diş, kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. İçerdiği C vitamini, diş ve kemik dokularının güçlenmesi için doğal destek verir, aynı zamanda cilt sağlığını dış etkenlerden korumaya çalışır.
Kansızlığı önlemeye çalışır
Demir eksikliği ve kansızlık için sebzeler doğal destek verir. Kara lahana içerdiği demir minerali sayesinde kansızlığın oluşmasını önlemeye çalışır, demir eksikliği tedavisini desteklemeye yardımcı olur. Mevsiminde tüketerek kansızlığa karşı doğal destek oluşturabilirsiniz.
Sindirim sistemini destekler
Bağırsakların düzenli ve ideal hızda çalışmasında lif içerikli besinlerin rolü büyüktür. Kara lahana lezzetiyle birlikte düzenli lif desteği sağlar, sindirim sistemi organlarının daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede bağırsakların hareketlenmesine ve kabızlığın önlenmesine destek verir.
Kara Lahana Suyunun Faydaları
Kara Lahana Kilo Yapar Mı?
Kara lahana çiğ ve pişmiş şekillerde tüketilebilen lifli bir sebzedir. Lif oranının ideal seviyelerde olması kara lahanayı diyet besinlerinden biri yapar. Kalorisinin düşük olması, hafif olması ve lif desteği içermesi kilo alımını dengelemeye yardımcı olur. Kara lahanayı çorba, salata gibi tariflerde tükettiğinizde kalorisini düşük tutabilirsiniz. Ancak dolma, börek gibi tariflerle kalorisini yükseltebilirsiniz. Kara lahana dengeli tüketildiğinde kilo yapmaz bilakis tokluk hissi vererek kilo verme sürecine destek olur, metabolizmanın hızlanmasına yardım eder.
Kara Lahana Nasıl Tüketilir?
Kara Lahana Besin Değeri
100 gram kara lahana besin değerleri;
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?