Kısık Ateş
Blog

Ispanak Faydaları Nelerdir?

Demir deposu, bolca vitamin ve mineral barındıran ıspanağın faydaları nelerdir? Günde ne kadar ve nasıl tüketilmelidir? Ispanak nelere iyi gelir? Hep beraber inceleyelim…

Ispanak Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 6B
  • 3
  • Kaydet

Ispanak Faydaları Nelerdir?

Demir deposu denince akla gelen ıspanak, içerdiği besin değeriyle oldukça kıymetli bir yeşil sebzedir. Ispanak bolca A, B, C, E, K vitaminleri; demir, kalsiyum, çinko, bakır ve magnezyum mineralleri içerir. Göz sağlığından beyin sağlığına kadar çok geniş bir destek verir, yaşam kalitenizi yükseltmeye çalışır. Kış sebzesi ıspanak, bağışıklığı destekleyerek birçok hastalıktan korunmaya yardımcı olur. Ispanak tencere, fırın, hamur işi tariflerinin vazgeçilmez bir sebzesi olarak sağlıklı içecek ve kek-pasta türü tariflerde de kullanılır. O halde ıspanağın faydaları nelerdir? Ne kadar, nasıl tüketilir? Nelere iyi gelir? Gelin birlikte inceleyelim.

Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur

Ispanak kalori ve yağ bakımından düşük değerlere sahiptir. Diyet menülerinde bu nedenle sıklıkla yer alır, büyük porsiyonlarla tüketilir. Ispanak kilo vermeye yardımcı olur, yüksek doyuruculuğu ve sağlıklı bileşenleriyle süreci destekler. Ispanakta bulunan lifler, sindirim sisteminin randımanlı çalışmasına yardımcı olur, kabızlık probleminin önüne geçebilir.

Göz sağlığını destekler

Ispanak koyu yeşil yapraklı, A vitamini zengini bir sebze olarak elbette göz sağlığının doğal destekçisidir. Ispanaktaki antioksidanlar ve vitaminler göz sağlığını katarakt başta olmak üzere birçok göz hastalığına karşı korumaya çalışır. Özellikle zeaksantin bileşeni gözleri destekler, göz kusurlarını önlemede destek verir.

Beyin sağlığını koruyabilir

Beyin, yaş ilerledikçe fonksiyonlarını yitirebilir, işlevlerinde yavaşlama gözlenebilir. Beyni tıpkı diğer organlar gibi beslemek, desteklemek gerekir. Ispanak başta folat olmak üzere C ve K vitaminleri ile beyin sağlığını destekler, korumaya yardımcı olur. Bilişsel sağlığı destekleyen ıspanak aynı zamanda beyin fonksiyonlarının daha aktif olmasına yardım eder.

Tansiyonu dengelemeye yardımcı

Yüksek tansiyon ve yüksek kan basıncı yaygın bir problem olup risk doğuran iki rahatsızlıktır. Ispanak sahip olduğu özellikler ile tansiyon, kan basıncı, kalp gibi birbirine bağlı yaşam fonksiyonlarına yardımcı olur, riskleri düşürmeye çalışır. Ispanak tansiyonu düşürmeye ve dengede tutmaya yardımcı olur, inme riskini azaltmaya destek olur.

Kemik gelişimini destekler

Kalsiyum ve K vitamini destekçisi ıspanak kemik sağlığının korunmasına, gelişmesine yardımcıdır. Ispanakta bulunan kalsiyum büyüme çağındaki çocukların kemik gelişimini destekler. Yetişkinlerde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Kemik erimesi ve benzeri kemik hastalıklarına karşı ise riskleri düşürmeye çalışır. 

Sindirim sistemini koruyabilir

Ispanak sindirim sistemi organlarına doğal bir destek verir, korunmasına yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarının ve bağırsak tembelliğinin azaltmasına yardım eder. Düzenli ıspanak tüketimi hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık problemlerinin daha nadir yaşanmasına destek olur. Özellikle beta karoten ve C vitamini serbest radikallerle mücadele ederek sindirim sistemini korumaya çalışır.

Cildi destekleyebilir

Cilt sağlığını korumak, daha iyi görünmesini sağlamak için kozmetik yerine önce sağlıklı beslenme ve yaşam rutini oluşturmak gerekir. Ispanak cilde dost sebzeler ailesinin önemli bir üyesi olarak cildin beslenmesine, yenilenmesine, dış etkenlerden az etkilenmesine ve yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesine yardımcı olur. Ispanaktaki C vitamini cildi besler ve daha sağlıklı bir cilt formu kazanmasına yardım eder. Ayrıca akneli cilt problemine de iyi gelir, akne izlerinin azalmasını sağlayabilir.

Kalp krizi riskini düşürebilir

Vücutta biriken yağlar kalp için tehlike oluşturabilir. Damar sertleşmesi ya da tıkanması gibi ciddi riskler kalp krizi ihtimalini yükseltebilir. Ispanaktaki vitaminler, mineraller ve lutein isimli bileşen kalp krizi riskini düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca yağ birikmesini de önlemeye çalışır, damar tıkanıklıklarının önüne geçmeye çalışır.

Saç sağlığını koruyabilir

Demir, bakır mineralleri; A, C, E, K vitaminleri kan hücrelerini destekleyerek saç sağlığını koruyabilir. Düzenli demir alımı saç sağlığında önem taşır. Ispanak demir alımını destekler, saçların gür, canlı ve sağlıklı bir yapıya kavuşmasına yardımcı olur. Haftada iki ıspanak tüketimi ya da ıspanak suyu maskesiyle saçlarınızı koruyabilirsiniz.

Anemi ve demir eksikliğine destek

Ispanakla ilgili en popüler bilgi demir deposu olduğudur. Doğru olan bu bilgi ıspanaktaki diğer elementlerle birleşerek kansızlık, anemi, demir eksikliği gibi bilinen rahatsızlıklara karşı destek sağlar. Ispanakta bulunan yoğun demir, depoların dolmasına yardımcı olur; demir eksikliği, kansızlık, anemi tedavilerini destekler. 

Sinir sistemini destekler

Ispanak sinir sistemini destekler ve stresi, depresif ruh halini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayrıca uykusuzluk probleminin de azalmasını sağlayabilir, uyku kalitesini artırabilir. Ispanaktaki magnezyum, çinko, demir desteği sinir sistemini olumlu yönde besler, ruh halini ve uyku rutinini düzenlemeye yardım eder.

Ispanak Zayıflatır Mı?

Evet, ıspanak zayıflamaya yardımcı olur. Ispanak sindirim sistemi organlarını destekler, düzenli çalışmasına yardımcı olur. Haftada en az iki gün ıspanak tükettiğinizde bağırsaklarınız bu durumdan olumlu etkilenir ve daha aktif çalışmaya başlar. Ispanak kalorisi düşük olduğu için hafif bir besindir. Diyet menünüzde ıspanağa yer verebilirsiniz ancak tüketim miktarı konusunda dikkatli olmalısınız. Aşırı tüketimde karşılaşabileceğiniz sorunlar şöyledir;

  • Ispanak lifli bir besindir, günlük birden fazla porsiyon tüketmek müshil etkisi gösterebilir.
  • Yüksek tüketim miktarı böbrek hastaları için zararlı olabilir. Doktora danışmadan tüketilmemesi gerekir.
  • Bir porsiyondan fazlası midede ağrıya sebep olabilir, vücudun asit dengesini bozabilir.

Ispanak Besin Değeri

100 gram ıspanak besin değerleri;

  • Kalori: 17 kkal
  • Karbonhidrat: 0.5 gr
  • Protein: 2.5 gr
  • Yağ: 0.3 gr
  • Lif: 2.5 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme