Eğer istediğim noktada değilsem yöntemimi değiştirmem gerektiğini anlıyorum. Eğer her şey yolundaysa daha büyük bir motivasyonla ilerliyorum.
23.03.2020Serinin ilk yazısını yazarken yüzümde oluşan tebessüm, umarım sizlerde de okurken oluşmuştur. Hayalini süsleyen bir ceviz için, küçük afacan bir çocuğun kabul edilebilir başarısız bir girişimi… Hepimizin buna benzer anıları vardır. Tek yaramaz ben olamam aranızdaki 😊
https://www.kisikates.com.tr/blog/hedefe-atilan-tas-1-690
Gelelim yıllar sonrasına. Üzerinden yirmi yıldan fazla geçtiğine inandığım bu olay aslında sadece şekil değiştirerek defalarca yaşadığım bir döngü… Yıllar geçtikçe kendime yeni hedefler belirliyorum, tıpkı yeşil cevizler gibi…. Ve o hedeflere ulaşmak için yeni girişimlerde bulunuyorum, tıpkı geri dönüp kafama çarpan havaya attığım taş gibi… Hayatın gerçeklikleri değiştikçe hedeflerimde değişiyor. Bu hedeflere ulaşmak için bulunduğum başarısız her girişim, anlık motivasyon kayıplarına sebep olsa da yeni yöntemler keşfedip tekrar ve tekrar deniyorum.
Hedeflerime ulaşmak için ilk yaptığım şeyler; hedefimin tam olarak ne olduğunu, tahminen ne kadar zamanımı alacağını, edindiğim tecrübelerle hangi yolları deneyeceğimi, sahip olmadığım ve öğrenmem gereken hedefe uygun yeni bilgileri yazmak oluyor. Bu bana bir süre sonra dönüp neler yaptığıma baktığımda, boşa kürek çekip çekmediğimi gösteriyor. Eğer istediğim noktada değilsem yöntemimi değiştirmem gerektiğini anlıyorum. Eğer her şey yolundaysa daha büyük bir motivasyonla ilerliyorum.
Yani hayalinizde canlandırabilmeniz için şu şekilde anlatayım. Ceviz ağacında vurmayı hedeflediğiniz cevizin yerden ne kadar yüksekte olduğunu, bu cevize ulaşabileceğiniz birden fazla yöntemi (merdiven kullanmak, taş atmak, birisinden yardım almak vs.), daha önce bu yöntemleri kullanarak neleri elde ettiğinizi açık seçik yazıyorsunuz. Yaşayabileceğiniz zorlukları, önünüze çıkacak engelleri hayal etmeye çalışıyorsunuz. Uzmanlar bunun haritalama yöntemi olduğunu söylüyorlar.Hedeflerimize ulaşmak için izlememiz gerek “7 basamaklı yöntem” kavramının ilk basamağı haritalama oluyor. Bir sonraki yazımı bu yöntemler üzerine yazmayı planlıyorum. Ancak şimdi asıl konumuza dönelim…
Özellikle kariyer planlaması yaparken, hedeflerimizin gerçekleştirilebilir olup olmadığını analiz etmemek, yıllar sonra büyük bir hüsrana dönüşebiliyor. Bu işe yeni başlayan genç arkadaşlarımız için en zaruri ihtiyaç “doğru kariyer planlaması” olacaktır. Hedeflerini belirlerken, sahip oldukları özellikleri göz ardı etmeden, sabırlı olup ve sebat ederek hareket etmeleri gerekiyor. Kendilerini hedeflerini belirlemeden önce iyi tanımaları, seçtikleri hedefe hamle yapmadan önce de yeteri kadar gelişip geliştiklerinden emin olmalılar. Yoksa afacan bir çocuk gibi taşıyabileceklerinden daha ağır bir “Taş” ile, istemeden kendilerini yaralayabilirler.
Attığınız her taşın, tam 12’den vurması dileğiyle… 😊
İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.
Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!