Kısık Ateş
Blog

Haziran Ayı Sebzeleri Nelerdir?

Haziran ayında manav ve pazar tezgahlarında bizleri bekleyen sebzeler nelerdir? Haziran ayının gözde sebzeleri: bu sebzelerin sağlığa faydaları nelerdir? Sevilerek mutfaklarda pişen bu sebzelerin içerdiği mineraller ve vitaminler nelerdir?

Haziran Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 6
  • Kaydet

Haziran Ayı Sebzeleri

Havalar artık iyice ısındı, haziran sıcaklarını hisseder hale geldik. Yaz ayının geldiğini haberdar eden sıcaklar, tezgahlardaki çeşitliliğin artmasını sağlıyor. Sebzeler hiç olmadığı kadar çeşitli ve renkli bir görüntü yaratıyor. Salata malzemeleri, lezzetli otlar, yemeklik sebzeler, yeşillikler ile sağlığınızı destekleyecek, sofralarınızı renklendirecek birçok sebze tezgahlarda sıralanıyor. Haziran ayında manav ve pazar tezgahlarında sizi bekleyen sebzeleri gelin birlikte inceleyelim.

Taze Fasulye

A, B, B1, B2 ve C vitaminleri; potasyum ve folik asit mineralleri içeren taze fasulye, sağlığınızın ideal destekçisidir. Taze fasulye tüketmenin sağlığa desteğini düzenli tüketimde görmek mümkündür. Böbrek sağlığına, kolesterole, hafıza gelişimine, kalp sağlığına yardımcı olan taze fasulyeyi yemenin tam zamanı diyebiliriz.

Bezelye

A, C, K vitaminleri; demir, bakır, magnezyum mineralleri içeren bezelye yaz boyu tüketilen, kış için buzdolabına en çok atılan lifli sebzelerdendir. Bezelye düşük kalorisi, bağışıklığı destekleyici sağlıklı içeriğiyle beslenme rutinine yakışan lezzetli bir sebze. Bezelye, nöroloji rahatsızlıklarını, göz hastalıklarını, kemik erimesini önlemeye destek olur.

Kabak

Kabak yaz sebzeleri arasında belki de en hafif ürünlerden biri. Düşük kalorisi, yüksek lif içeriği, bol su içermesi sindirim sistemi sağlığına yardımcı olur. Kabak A ve C vitaminleri; potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, demir ve kalsiyum mineralleri içerir. Düzenli tüketimde bağırsakları, kan şekerini seviyesini, kalp sağlığını, göz sağlığını, cildi destekler, zayıflamaya yardımcı olur.

Patlıcan

Antioksidan oranı yüksek patlıcan, birçok yemeğin başrolünü süsler, mezelere tat verir. Zengin besin değerleriyle ise sağlığınızı destekler. Patlıcanda AB, C, K vitaminleri; bakır, magnezyum, potasyum, manganez ve folat mineralleri bulunur. Düzenli tüketimde kalp, beyin, göz sağlığına yardımcı olur, sindirim sistemini destekler.

Bakla

Baklagiller ailesinin zengin üyesi bakla, güzel havaların habercisi adeta. Bakla bakır, demir, potasyum, fosfor, manganez gibi mineraller içerir; sindirim sistemine, göz sağlığına, anemi rahatsızlığına, bağışıklığa, böbreklere, kalbe, yardımcı olur.

Domates

Domates tencere yemeklerinin, kahvaltıların, çorbaların, mezelerin ve salataların demirbaş besinlerinden biri olarak Türk mutfağında geniş yer tutar. Haziran ayı domatesin en lezzetli hasatının verildiği bir ay olarak yemekleri lezzetlendirir. C vitamini deposu domates lezzetinin yanı sıra bağışıklık sistemini, kalp sağlığını, mideyi, bağırsakları, kolesterolü destekler, yağ yakımının hızlanmasına yardımcı olur.

Salatalık

Salatalık besleyici özelliğiyle öne çıkan yaz sebzelerinden biridir. Bol su içermesi sebebiyle su içemeyenlere su yerine tüketilmesi önerilir. Kilo vermeye, vücudu arındırmaya, bağırsakları çalıştırmaya, cildi korumaya, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.

Fesleğen

Haziran sebzeleri arasında hoş kokusuyla dikkat çeken fesleğen salataların, makarna soslarının, leziz marinasyon tariflerinin gizli yıldızı sayılır. Fesleğen A, C, K vitaminleri; kalsiyum, manganez, kalsiyum, demir, potasyum mineralleri içerir. Strese, iltihaplanmayı önlemeye, kalp sağlığına, cilt sağlığına, odaklanmaya, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.

Semizotu

Tam bir Omega 3 yağ asidi temsilcisi olan semizotu, yaz boyunca bolca bulunur. İdeal A ve C vitamini destekçisi olan yeşil dost; potasyum, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum ve bakır mineralleri içerir. Semizotunu salatalarda, çorbalarda, buharda pişmiş tariflerde tüketebilirsiniz. Düzenli tüketimde semizotu kalp sağlığına, sindirim sistemine, kemik sağlığına, göz sağlığına yardımcı olur, kilo verme sürecini olumlu destekler.

Enginar

Karaciğeri temizlemesiyle meşhur olan enginar, zeytinyağlı tarifler ailesinin sevilen bir üyesi olup yaz sebzeleri arasında yerini alır. Enginarda bulunan ‘ciarin’ maddesi sindirim sistemi organlarının düzenli çalışmasına yardımcı olur, fiziksel ve ruhsal yorgunluğun geçmesini destekler. Enginarda bulunan demir, kalsiyum, magnezyum, folat mineralleriyle birlikte C, K vitaminleri içerir, lif oranıyla zayıflama sürecine yardımcı olur.

Barbunya

Protein kaynağı barbunya, en taze haliyle haziran ayında tezgâhları süsler. A, B5, B9 ve C vitamini barındıran barbunya demir, magnezyum, kalsiyum yönünden ideal oranlara sahip. Barbunyanın besin değeri çocukların sağlıklı büyümesine, hamileliğin sağlıklı geçmesine yardımcı olur, yüksek protein içeriği vücut geliştirmek isteyenlerin doğal destekçisidir.

Biber

Kırmızı, yeşil, turuncu, sarı biberler içerdikleri vitamin ve mineral değeriyle sağlığınız için koruyucu kalkan oluşturmaya yardım eder. Biber türlerinin hepsinde sağlığınıza etki edecek destekler bulabilirsiniz. Antioksidan dostu biber bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur; sindirim sistemini, kalbi, beyni, göz sağlığını destekler.

Nane & Maydanoz & Dereotu

Nane, maydanoz, dereotu gibi yeşillikler en çok salatalarda kullanılır, birçok tarife eşlik eder. Yeşil otlar kategorisinde öne çıkan üçlü, yüksek C ve E vitaminiyle bağışıklığı, cildi, kalbi destekler. İştah kontrolü yapmaya, ödem atmaya, mide ve bağırsakları korumaya, çalıştırmaya yardımcı olur.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme