Kısık Ateş
Blog

Gastronomi ve Aşçılık Bölümleri Taban Puanları 2024

ÖSYM Üniversite taban puanlarını yayınladı. Üniversite adaylarının merakla beklediği taban puanlarıyla karşınızdayız! Gastronomi Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümlerinin 2024 güncel taban puanları ve başarı sıralamaları nelerdir? İşte detaylar...

Gastronomi ve Aşçılık Bölümleri Taban Puanları 2024
Paylaş
  • 11B
  • 13
  • Kaydet

Gastronomi ve Aşçılık Bölümleri Taban Puanları 2024

Türkiye’de son yıllarda popülerleşen sözel alanından giriş yapılan Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümleri yemek kültürü ve sanat üzerine bir eğitim ve kariyer fırsatı sunmaktadır.

Bu yazımızda sizlere Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümlerinin 2024 güncel taban puanlarını, gastronomi ve aşçılık arasındaki farkları sizlere anlatmak ve kariyer yolculuğunuzun başında siz değerli adaylara yardımcı olmak istedik.

Gastronomi ve Aşçılık Arasındaki Farklar Nelerdir? İşte detaylar…

Gastronomi, yemek pişirme sanatı ve yeme içme kültürüyle ilgili bir alanı kapsamaktadır. Sadece yemeğin nasıl hazırlanacağından daha çok yemeğin tarihçesi, kültürü, sunumu ve yemeğin tadı üzerindeki etkileriyle de ilgilenmektedir. Yalnızca yemek yapmanın ötesinde bir kültürün, toplumun ve tarihin bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle gastronomi sadece bir mutfak sanatı değil aynı zamanda bir ifade biçimi ve kültürel bir simgedir.

Wolfgang Puck, ‘Benim için yemek yapmak, bulunduğunuz toprağın ve o yerin kültürünün bir ifadesidir.’ Sözüyle aslında yemek yapmanın kültürle olan derin ilişkisini anlatmaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Üniversitelerin Turizm Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Fakültesi veya Sanat Tasarım Fakültelerine bağlı olan bölümün amacı teorik bilgiyi pratik deneyimlerle birleştirmektir. Gastronomi bölümü öğrencileri yemek pişirme tekniklerini öğrenirken bir yandan da yemeklerin insanlar üzerinde olan estetik olan beklentilerini de değerlendirmektedir.

4 yıllık verilen eğitimin içinde hem teorik dersler hem de uygulamalı dersler mevcuttur. Derslerin içerikleri 4 yıla yayılmıştır. Teorik dersler gastronomi bölümlerinde Gastronomiye Giriş, Hukuka Giriş, Temel Dünya Mutfakları Tarihleri, Yiyecek İçecek Kültürleri gibi derslerden oluşur; pratik dersler ise Gastronomiye Giriş, İleri Gastronomi, Dünya Mutfakları, Temel Pastacılık, İleri Düzey Pastacılık ve Modelleme gibi derslerden oluşur. Bölüm dersleri mutfağın tarihçesinden başlayarak iyi bir aşçıda bulunması gereken özelliklerden tutun, mutfağın nasıl konumlandırılması gerektiği, işletme ve maliyet hesabı, besinler ve gıdaya ait her bilgi ile öğrencileri aydınlatmaktadır.

Aşçılık bölümü ise fakültelerin yüksekokullarına bağlı 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. Aşçılık bölümü kariyerinde daha hızlı ilerlemek isteyen ve pratik bilgilerini sahada çalışarak geliştirmek isteyen adaylar için daha doğru bir seçenek olacaktır. Aslına bakarsanız bu iki bölüm arasındaki en temel farklardan biri akademik yönden olacaktır. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü daha çok akademik ve kültürel bir yaklaşımla daha derinlemesine konulara girerken aşçılık bölümü ise daha çok pratik bilgilerle ilerlemektedir. Temel aşçılık eğitimi alan öğrenciler, stajlarıyla veya ekstra çabalarıyla kendilerini daha da geliştirebilirler. Adaylar seçimlerini yaparken bu yönde farklılıkları ve kariyer planlamalarını baz alarak seçimler yapmalıdır.

Türkiye’de Gastronomi Mutfak Sanatları ve Aşçılık Taban Puanları 2024

2024 Yüksek Öğretim Kurumu verilerine göre;

Yüksek Öğretim Kurumu verilerine göre başlıca 2024 taban puan en yüksek Gastronomi ve Aşçılık bölümü üniversiteleri şöyledir;

Özyeğin Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü burslu puanı 492,550’dir. Ayrıca bölümün %50 burslu seçeneği de bulunmaktadır. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na bağlıdır ve bölüm dili ise İngilizcedir.

Yeditepe Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü burslu puanı 476,579’dur. Ayrıca bölümün %50-%25 burslu ve ücretli seçenekleri de bulunmaktadır. Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlıdır ve bölüm dili ise İngilizcedir.

Bahçeşehir Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü burslu puanı 466,013’tür. Ayrıca bölümün %50 burslu ve ücretli seçenekleri bulunmaktadır. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na bağlıdır ve bölüm dili ise İngilizcedir.

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü burslu puanı 461,578’dir.Ayrıca bölümün %50 burslu seçeneği de bulunmaktadır. Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu’na bağlıdır ve bölüm dili ise İngilizcedir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, hem Gastronomi ve Mutfak Sanatları hem de Aşçılık bölümü bulunan vakıf üniversitelerindendir. Gastronomi ve mutfak sanatları burslu puanı 446,820’dir. Uygulamalı Bilimler Fakültesi’ne bağlıdır. Ayrıca %50 burslu ve ücretli seçenekleri de bulunmaktadır. Bölüm dili ise İngilizcedir.

Yaşar Üniversitesi, İzmir’de bulunan vakıf üniversitelerinden birisidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları burslu puanı 445,489’dur. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na bağlıdır. Ayrıca %50 burslu ve ücretli seçenekleri de bulunmaktadır.

İstinye Üniversitesi, İstanbul’da bulunan vakıf üniversitelerindendir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları burslu puanı 445,019’dur. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ne bağlıdır. %50 indirimli ve burslu seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca bölüm dili İngilizce ve Türkçe olarak iki seçenek bulunmaktadır.

Başkent Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları burslu puanı 435,110’dur. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ne bağlıdır. %25 burslu ve ücretli seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca üniversitenin Sosyal Bilimler Yüksekokulu’na bağlı Aşçılık bölümünün de burs seçenekleri bulunmaktadır. Bölüm dili ise Türkçedir.

İstanbul Okan Üniversitesi, hem Gastronomi ve Mutfak Sanatları hem de Aşçılık bölümü olan vakıf üniversitelerindendir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları İngilizce burslu puanı 429,790’dır. Uygulamalı Bilimler Fakültesi’ne bağlıdır. %50 ve burslu seçenekleri olmakla birlikte Türkçe ve İngilizce dillerini seçebileceğiniz iki seçenek bulunmaktadır. Ayrıca Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na bağlı aşçılık bölümünün de burs seçenekleri bulunmaktadır.

Ankara Medipol Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü burslu puanı 421,983’tür. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ne bağlıdır. %50 burslu seçeneği bulunmaktadır. Bölüm dili ise İngilizcedir.

İstanbul Medipol Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü burslu puanı 418,556’dır. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ne bağlıdır. %50 burslu seçeneği bulunmaktadır. Bölüm dili İngilizcedir.

Akdeniz Üniversitesi, Antalya’da bulunan devlet üniversitelerinden biridir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ve Aşçılık bölümü de bulunan üniversitenin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Turizm Fakültesi puanı 416,691’dir. Manavgat Turizm Fakültesi puanı ise 384,291’dir ve ikinci öğretim programı da bulunmaktadır.

Antalya Bilim Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları taban puanı 416,042’dir. Turizm Fakültesi’ne bağlıdır. Bölüm dili İngilizcedir. %50 burslu seçeneği bulunmaktadır.

İstanbul Kent Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları taban puanı 411,637’dir. Sanat ve Tasarım Fakültesi’ne bağlıdır. Bölüm dili İngilizce ve Türkçe olarak iki seçeneği bulunmaktadır. %50 burslu ve ücretli seçenekleri bulunmaktadır.

İstanbul Aydın Üniversitesi, hem Gastronomi Mutfak Sanatları hem de Aşçılık bölümü bulunan vakıf üniversitelerindendir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü burslu 410,830’dır. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bulunmaktadır. Burslu ve ücretli seçeneği bulunmaktadır. Bölüm dili ise Türkçedir.

Maltepe Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları burslu puanı 407,789’dır. Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlıdır. %25 burslu ve ücretli seçenekleri bulunmaktadır.

Anadolu Üniversitesi, Eskişehir’de bulunan hem Gastronomi ve Mutfak Sanatları hem de Aşçılık bölümü bulunan devlet üniversitelerindendir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü puanı 406,309’dır. Turizm Fakültesine bağlıdır.

Altınbaş Üniversitesi, İstanbul’da bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü vakıf üniversitelerindendir. Taban puanı 401,942 olup Uygulamalı Bilimler Fakültesi’ne bağlıdır. %50 burslu seçeneği bulunmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir’de bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü devlet üniversitelerindendir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Turizm Fakültesi’ne bağlı olmakla birlikte taban puanı 399,842’dir. Ayrıca Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları taban puanı da 378,248’dir.

Haliç Üniversitesi, İstanbul’da bulunan vakıf üniversitelerindendir. Üniversitenin hem Gastronomi ve Mutfak Sanatları hem de Aşçılık bölümü bulunmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı olup taban puanı 399,458’dir. %50 seçeneği bulunmaktadır.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi devlet üniversitesidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları taban puanı 395,077’dir ve Turizm Fakültesi’ne bağlıdır.

Daha fazlası için YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAM ATLASI’nı ziyaret edebilirsiniz. Başarılar...

Kaynak: Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Murat Aslan
Murat Aslan
Big Chefs Mutfak Koordinatörü
Bir Lokma Hayat

Bir Lokma Hayat

19 Aralık 2017

Yemek gibidir hayat!

13B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Turizm Gastronomisinde Eğitimin Önemi

İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.

15B Görüntüleme
Rafet İnce
Rafet İnce
NG Grup Gastronomi Direktörü
Profesyonel Mutfaklarda Kişisel Gelişimin Önemi

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!

13B Görüntüleme