Kısık Ateş
Blog

Eylül Ayı Sebzeleri Nelerdir?

Eylül ayı bol faydalı sebze ayı olarak sağlıklı ve lezzetli bir mevsime geçiş yapmamızı sağlar. Sonbaharın habercisi eylül ayında hangi sebzeler tüketilir? O zaman eylül ayının sağlıklı sebzeleri nelerdir, detaylıca inceleyelim.

Eylül Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 5
  • Kaydet

Eylül Ayı Sebzeleri

Yaz sıcaklarının artık geride kaldığı fakat havaların hala tatlı bir sıcaklığa sahip olduğu, sonbaharın habercisi Eylül ayında zengin bir sebze yelpazesi sizleri bekler. Eylül ayı sebzeleri sadece tüketmek için değil aynı zamanda kışa hazırlık yapılacak sebzelerden oluşur. Kış hazırlıklarının yoğun biçimde hissedildiği bu ayda dolaba neler atabileceğinizi, mevsiminde taze olarak neler yiyebileceğinizi biliyor musunuz? Eylül ayı bol faydalı sebze ayı olarak sağlıklı ve lezzetli bir mevsime geçiş yapmanızı sağlar. O zaman eylül ayı sebzeleri nelerdir, inceleyelim.

Mantar

Sote, makarna, et, tavuk, pizza, börek gibi birçok tarifin ana malzemelerinden biri olan mantar, zengin bir besindir. Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, demir, çinko mineralleri ile B kompleks ve C vitamini içerir. Kas ve sinir sistemini destekler, kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Düşük kalorisiyle tokluk hissinin uzun sürmesine destek olur, zayıflama sürecini kolaylaştırmaya çalışır.

Patlıcan

Patlıcan hem tek başına hem farklı sebzelerle hem de etle birlikte zengin bir tat deneyimi sunar. Güçlü bir antioksidan besinidir; A, B6, C, K vitaminleri ile fosfor, magnezyum, bakır, potasyum, manganez mineralleri içerir. Lif desteğiyle kabızlığı önlemeye çalışır. Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur, romatizmal hastalıkların tedavisini destekler. Kalp sağlığına, anemiye, beyin fonksiyonlarının gelişimine, kemik sağlığına yardımcı olur. 

Mısır

Sağlıklı atıştırmalıkların ve garnitürlerin vazgeçilmezi mısır, vitamin ve mineral deposudur. B1, C vitaminleri; magnezyum, potasyum, demir, kalsiyum desteği verir. Göz sağlığına, kansızlığa, şeker hastalığına, kalp hastalıklarına yardımcı olur. Lifli yapısı nedeniyle kilo verme sürecini destekler. Mısır sağlıklı bir eylül ayı sebzesidir ancak tüketirken yağ, şeker, tuz gibi tatlandırıcıları iyi dengelemelisiniz.

Pazı

Pazı eylül ayı sebzeleri arasında yeşil gücüyle sağlığınızı destekler. Sarma, çorba, sote gibi çeşitli tariflere konu olan pazı A, C, E, K vitaminleri; kalsiyum, magnezyum mineralleri barındırır. Cilde, saça, hamilelik sürecine, göz sağlığına, solunum yollarına, hafızaya, sindirime, yorgunluğa iyi gelir, çok yönlü bir sağlık desteği kazandırır.

Barbunya

Kuru fasulyenin kardeşi barbunya, içerdiği yüksek besin değerleriyle lezzetli bir sağlık desteği gösterir. A, B5, B, C vitaminleri; magnezyum, demir, kalsiyum mineralleri bakımından zengindir. Gelişimi destekler, vücudun onarılmasına yardımcı olur. Saç ve cilt sağlığına iyi gelir. Bilişsel ve fiziksel yorgunluğu önlemeye destekçidir. Kemikleri destekler, gelişimine yardımcı olur. Kalp sağlığını destekler, felç ve inme gibi riskleri düşürmeye çalışır.

Kereviz

Köklü sebzelerden kereviz, Eylül ayında önce tezgahlarda sonra mutfaklarda boy gösterir. A, B6, C, D, E, K vitaminleri; fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum mineralleri bakımından zengindir. Genellikle zeytinyağıyla yapılan, çorbalarda kullanılan sebze ödem atmaya, kolesterolü dengelemeye, kabızlığı önlemeye, bilişsel sağlığı korumaya, yaşlılık etkilerini geciktirmeye, mideyi yatıştırmaya yardımcıdır.

Semizotu

Omega – 3 deposu semizotu, yaz – sonbahar döneminin güçlü yeşilliklerinden biridir. A, B1, B2, B6, C, E vitaminleri; potasyum, kalsiyum, bakır, magnezyum mineralleri içerir. Antioksidan kaynağı olan sebze hem çiğ hem pişirilerek tüketime uygundur. Kolesterole, kalbe, göz sağlığına, cilde, kemik yapısına iyi gelir, destekleyici rol oynar. Kalorisi düşüktür, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Bamya

Bamya bünyesinde A, B kompleks, C vitaminleri; kalsiyum, demir, magnezyum, manganez gibi önemli mineraller barındırır. Mide problemlerine iyi gelir; gaz, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunların giderilmesinde yardımcıdır. Kalp sağlığını destekler. C vitamini desteği ile cildi destekler, yaşlanma belirtilerinin yavaşlamasına yardımcı olur. Antibakteriyel özelliğe sahiptir, öksürüğe ve boğaz ağrısına destek sağlar. Vücutta sıvı ve mineral kaybına sebep olan ishalin tedavisine yardımcıdır.

Taze fasulye

Zengin lif kaynağı denince akla gelen sebzelerden yeşil fasulye, sonbaharla birlikte son dönemlerini yaşar. Taze fasulye Eylül ayı sebzesi olarak bolca tüketilir bu dönemde kış hazırlığı kapsamında dolaplara atılır, konservesi yapılır. Yüksek besin değerine sahip hafif bir sebzedir. Lifli yapısıyla sindirim sistemini destekler. Yüksek A, B1, B6, C vitamini; demir, bakır, potasyum, kalsiyum, manganez minerali içerir. Göz sağlığına, kalbe, tansiyona, hamilelik sürecine, cilde, saç sağlığına iyi gelir, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Börülce

Börülce yüksek protein kaynağıdır. Vitamin ve mineral bakımından epey zengindir. Demir, potasyum, çinko, manganez mineralleri ile A, C vitamini desteği verir. Eylül ayında en taze halini bulabileceğiniz börülce, besleyiciliği yüksek bir bakliyattır. Taze ya da kuru olarak tüketilir. Salata, turşu, haşlama gibi farklı şekillerde yenilebilir. Kansızlığa, vücut yorgunluğuna, hücre yenilenmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, regl dönemini hafifletmeye, cilt problemlerini gidermeye yardımcı olur.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

37B Görüntüleme