Kısık Ateş
Blog

Eylül Ayı Meyveleri Nelerdir?

Eylül ayı meyveleri size bol mineral, vitamin, lif, antioksidan alımı kazandırır, sağlıklı ve hafif bir yaşam için beslenmenizi destekler. Peki, Eylül ayında hangi meyveler bulunur? Meyveleri nasıl tüketebilir, kışa ne gibi hazırlıklar yapabilirsiniz?

Eylül Ayı Meyveleri Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 5
  • Kaydet

Eylül Ayı Meyveleri

Yazın artık yavaş yavaş biteceğini, sonbaharın gelmekte olduğunu işaret eden Eylül ayı, lezzetli bir şekilde gelir. Yazdan kalma birçok meyveyi Eylül ayında da bulabilir, keyifle tüketebilirsiniz. Eylül ayı meyveleri size bol mineral, vitamin, lif, antioksidan alımı kazandırır, sağlıklı ve hafif bir yaşam için beslenmenizi destekler. Peki, Eylül ayında hangi meyveler bulunur? Meyveleri nasıl tüketebilir, kışa ne gibi hazırlıklar yapabilirsiniz? İşte Eylül ayı meyvelerine keyifli bir bakış.

Mürdüm eriği

Mürdüm ya da kara erik, mayhoş bir lezzete sahiptir. Yaz ortalarında ortaya çıkar, sonbahara kadar varlığını korur. Taze haliyle çok tüketilen mürdüm eriği komposto, meyve suyu olarak yapılır, konserve haline getirilerek kışın da tüketilir. Kara erik her formuyla lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir. Tazesi, suyu, kurusu dört mevsim tüketilir. Yüksek lif kaynağı olduğu için metabolizmayı, bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Mürdüm eriğini düzenli tüketmek vitamin – mineral alımını kolaylaştırır, anemi tedavisini destekler. 

Karpuz

Yazın habercisi karpuz, yüksek sıvı oranıyla en hafif ve ferahlatıcı meyvelerden biri şüphesiz. Karpuz ferahlatıcı bir etki yaratmanın yanı sıra cildi, bağırsakları destekler, vücudun sıvı ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya çalışır. Ancak karpuz tüketiminde günlük porsiyona dikkat etmekte fayda var. Çünkü karpuz meyve şekeri konusunda yoğun içeriğe sahiptir, aşırıya kaçınıldığında kilo yapabilir, diyabetliler risk oluşturabilir. Doktora danışılarak tüketilmesi önerilir.

Kavun

A, B, C vitaminleri; demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum mineralleri içeren kavun, yaz enerjisinin Eylül ayında da sürmesini sağlar. Sulu, tatlı meyve grubundan olduğu için bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kalbe, cilde, saç ve kemik sağlığına iyi gelir, doğal destek sağlar. Kavunu meyve suyu, dondurma, smoothie, puding gibi farklı formlarda da tercih edebilir, tam mevsiminde dengeli tüketebilirsiniz.

İncir

Yaz sezonunu sevilen meyvesi incir, yaz sonlarında olgunlaşır, Eylül ayında en leziz haliyle yeme keyfi sunmaya devam eder. A, B kompleks, C, K vitaminleri; potasyum, bakır, demir, manganez, çinko, magnezyum mineralleri içerir. Kilo kontrolünde, zayıflama sürecinde lifli yapısıyla sağlığı destekler. Sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olur, kemik ve diş sağlığını destekler. Menopoz sürecini destekleyerek sürecin hafif geçirilmesine yardımcı olur.

Üzüm

Üzüm konusunda zengin bir türe sahibiz. Tezgahlarda birçok üzüm türünü yaz – sonbahar dönemlerinde görebilirsiniz. Üzüm potasyum, demir, fosfat, kalsiyum, demir, selenyum gibi önemli mineraller ve A, B6, C gibi vitaminler içerir. Çekirdekli, çekirdeksiz; yeşil, sarı, siyah renkli türlere sahiptir. Sulu bir meyve olan üzüm hafızayı, fiziksel performansı destekler, bağırsakların düzenlenmesine ve zihin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Üzüm tatlı bir meyve olduğu için diyabetlilerin tüketim miktarına dikkat etmesi gerekir.

Şeftali

Şeftalinin olgun ve lezzetli halini yaz sonunda, Eylül ayında tüketebilirsiniz. A ve C deposu olan sulu meyve, lifli yapısıyla form tutanların destekçisidir. Metabolizmanın hızlanmasına ve sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Şeftaliyi taze halinin yanı sıra kuru, sıvı formda tüketebilir, konserve yapabilirsiniz. Günlük bir adet şeftaliyle vitamin – mineral alımınızı ise destekleyebilirsiniz. 

Domates

Domatesi çoğu kişi sebze olarak bilir fakat her yemek ve öğünlerde sofraları süsleyebilen şifa destekçisi bir meyvedir. Eylül ayı meyveleri arasında yer bulan domates, bu ayda kışlık hazırlıklar kapsamında konserve yapılır. Domates zengin bir C vitamini destekçisi, önemli bir antioksidan kaynağıdır. Düşük kalorisi, yüksek lif değeri, mineralli yapısıyla mevsiminde sağlığınızı destekler. Konserve formunda ise tazeliğini, besin değerini korur, kış boyu sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Kızılcık

Minik kırmızı enerji topları kızılcık, sonbaharın belki de en lezzetli meyvelerinden biridir. Meyve olarak tüketilen kızılcık aynı zamanda reçel, şurup, komposto, çay, hoşaf, marmelat, sos ve tarhana yapılarak tüketilir. Kızılcık için en ideal zaman Eylül – Ekim ayıdır. Bu dönemde toplanılan, alınan kızılcıklar birçok şekilde hazırlanır kışın da tüketilir. Kızılcık; kadim lezzetinde A, B, C, E, K vitaminleri; bakır, demir, kalsiyum, manganez minerallerini saklar. Yüksek lif oranına sahiptir, metabolizma ve bağırsaklar için destekleyicidir. Kalp ve damar rahatsızlıklarına, bağışıklık sistemine, mide problemlerine, fiziksel performansa, uykusuzluğa, cilde iyi gelebilir, sağlığınızı destekleyebilir.

Hünnap

Eylül ayı meyvelerinden hünnap minik ve lezzetli yapısında bir dolu fayda barındırır. Hünnapta A ve C vitaminleri; kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum mineralleri bulunur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine, enerji ihtiyacının karşılanmasına, beyin – sinir sağlığının korunmasına, kalp sağlığının desteklenmesine, kemik ve diş yapısının güçlendirilmesine yardımcı olur. Hünnap meyvesini taze, kuru, reçel, marmelat, çay olarak tüketilebilirsiniz.

Frenk üzümü

Yaz döneminde olgunlaşmaya başlayan Eylül ayı meyveleri arasında karşımıza çıkan frenk üzümü; sarı, kırmızı ve siyah renkli türlere sahiptir. Yüksek oranda B ve C vitamini; manganez, fosfor, bakır, demir, potasyum içerir. Frenk üzümü minik tanecikleriyle kan şekerini dengede tutmaya, sindirimi rahatlatmaya, kabızlığı gidermeye, enfeksiyon oluşumunu azaltmaya, cildi nemlendirmeye yardımcı olur.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

37B Görüntüleme