Kısık Ateş
Blog

Ekim Ayı Sebzeleri Nelerdir?

Hafif, sağlıklı, dengeli beslenme önerilerinin başrolünü süsleyen sebzeler, sonbaharla birlikte artmaya başlar. Peki, Ekim ayı sebzeleri nelerdir? Sağlığınıza faydaları nelerdir? İşte size sonbaharın, Ekim ayının lezzetli sebzelerine dair bilgiler.

Ekim Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Paylaş
  • 3B
  • 5
  • Kaydet

Ekim Ayı Sebzeleri

Ekim ayı sebzeleri her şeyin taptaze ve canlı haliyle tezgahlarda yerini aldığı bir aydır. Yeşillikler daha fazla çeşit sunar, pazar ve manavlarda daha lezzetli bir sebze seçkisi sunulur. Lahanalardan ıspanaklara kadar geniş bir sebze yelpazesi sonbahar mevsimini lezzetlendirmek için sizlerle buluşur. Hafif, sağlıklı, dengeli beslenme önerilerinin başrolünü süsleyen sebzeler, sonbaharla birlikte artmaya başlar. Peki, Ekim ayı sebzeleri nelerdir? Sağlığınıza faydaları nelerdir? İşte size sonbaharın, Ekim ayının lezzetli sebzelerine dair bilgiler.

Pırasa

Zambakgiller ailesinin faydalı üyesi pırasa, Ekim ayında mutfaklara giriş yapar. Pırasa hem cilt hem kemik sağlığı için güçlü bir destekçidir. Kemik gelişimini destekler. İltihap riskini azaltmaya yardımcı olur. Obezite riskini düşürmeye destek verir. Lifli yapısıyla tokluk hissini artırabilir, kilo vermeye yardımcı olabilir. Diyet listelerini destekler. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

Karnabahar

Akdeniz sebzesi karnabahar, haşlama ve kızartma olarak en çok tüketilen sebzeler arasında yer alır. Karnabahar lifli gıdalardan biri olduğu için sindirim sisteminin düzenlenmesine destek sağlar. Eklem ağrılarına, romatizmaya iyi gelebilir. Obezite riskini düşürebilir. Bağışıklık sistemini destekler. Yüksek tansiyonu ve göz sağlığını koruyabilir. Ayrıca Alzheimer riskini düşürmeye yardımcı olabilir.

Mantar

Protein açısından dikkat çekici bir sebze olan mantar; kırmızı ve beyaz ete lezzetiyle eşlik eder kahvaltılardan hamur işi tariflerine kadar geniş bir alanda kullanılabilir. Mantar bu yönüyle çok değerli ve destekçi bir Ekim ayı sebzesidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. Tok tutma özelliğiyle kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Kötü kolesterolü düşürmeye destek olur. Enfeksiyonu önlemeye çalışır. Halsizlik, yorgunluk gibi kronik problemlere iyi gelir. Demir desteği verir, kansızlık ve anemi riskini düşürebilir.

Ispanak

Demir deposu ıspanak, Ekim ayı sebzesi olmakla birlikte kış boyu sofralarda yer bulabilir. Çorbası, salatası, kek ve pastası yapılan ıspanak, hamur işi tariflerinin de vazgeçilmezlerinden biridir. Ayrıca ıspanak sağlıklı fit içeceklerin de demirbaş üyesi sayılır. Ispanağın çok yönlü kullanımıyla birlikte bağışıklık sistemi güçlenebilir, göz sağlığı desteklenebilir, kemik erimesi önlenebilir, sindirim problemleri yatıştırılabilir, kalp ve damar sağlığı korunabilir. Diyabet hastalarına iyi gelir, beslenmelerini destekler.

Lahana

Sonbahar ve kış sebzesi lahana, geniş yapraklarıyla turpgiller ailesinin faydalı bir sebzesidir. Romatizma ve eklem ağrılarına olan rahatlatıcı desteğiyle dikkat çeker. Kansızlığa iyi gelebilir, tedavi sürecini destekler. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek olur, kilo verme sürecine yardım eder. Kalp krizi riskini düşürebilir. İdrar söktürmeye ve ödem atmaya yardımcı olur.

Havuç

Enerjik turuncu rengiyle dikkatleri çeken havuç, Ekim ayı sebzeleri ile birlikte artık yemeklerde, salatalarda, sağlıklı içeceklerde boy göstermeye başlayabilir. Havuç yoğun desteğiyle önce göz sağlığına iyi gelir. Sonra ise inme ve felç riskini düşürmeye yardımcı olur. Enfeksiyon oluşumunu önleyebilir, mevsim geçişlerinde sıklıkla yaşanılan hastalıkların önlenmesine yardım eder. Beyin sağlığını destekler, sindirim problemlerine iyi gelir. Diş sağlığını korumaya destek olur.

Yer elması

Yer elması genele hitap etmeyen ancak Ekim ayı sebzeleri arasında faydalı içeriğiyle yer alan değerli bir sebzedir. Kök saplı sebze, sinir sistemine iyi gelir. Kronik halsizliği önlemeye çalışır. Böbrek sağlığını destekler. Demir desteği verir, kansızlığı önleyebilir. Kalorisi düşüktür, kilo verme sürecini destekler. Kış hastalıklarına karşı bağışıklığı güçlendirebilir.

Turp

Ekim ayında kırmızı turp ortaya çıkar. Kırmızı turp yemeklere eşlik eden sağlıklı bir atıştırmalıktır. Salatalara lezzet ve şifa desteği verir. Kış hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir. Cildi destekler. Saç sağlığına iyi gelir; turpu yiyerek içten, suyunu saç derisine maske yaparak kullanmak ise dıştan destek verir. Cildi erken yaşlanma belirtilerine karşı koruyabilir. Karaciğer sağlığını destekler.

Yeşillikler

Roka, maydanoz, dereotu, fesleğen, nane, marul, tere gibi yeşillikler Ekim ayı sebzelerini destekler. Yeşillikler tek başına ya da yemek ve salata içlerinde koruyucu destek sağlar. Kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırabilir. Diyet yaparken sağlıklı kilo verme sürecine yardımcı olur.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme