Kısık Ateş
Blog

Dut Faydaları Nelerdir?

Karadut ile beyaz dut arasındaki temel fark nedir? Dut yemenin faydaları nelerdir? Günde ne kadar dut tüketilmelidir?

Dut Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 7B
  • 8
  • Kaydet

Dut Faydaları Nelerdir?

Ilıman iklim meyvesi olan dut; beyaz, kırmızı ve karadut türlerine sahiptir. Ülkemizde üç dut türü de yetiştiriliyor, ilkbaharda açmaya başlayan dutlar, sonbahara kadar meyve veriyor. Türkiye’de dut meyvesi yaş ve kuru tüketiliyor, dut pekmezi, dut şerbeti, dut çayı, dut reçeli gibi alternatif lezzetlere dönüşüyor. Dutun kan yapıcı özelliği sebebiyle dut pekmezi ülkemizde çok fazla tüketiliyor. Beyaz, kırmızı ve karadut sulu lezzetiyle küçükten büyüğe herkesin favori meyveleri arasında boy gösteriyor. Dut A, B, C K vitaminleri; potasyum, demir, sodyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum mineralleri içeriyor. Her biri faydalı olan bu bileşenler, sağlığı olumlu yönde etkiliyor. Peki, dut yemenin faydaları neler biliyor musunuz? O zaman gelin, birlikte mucizevi dut faydaları nelerdir, inceleyelim.

Kansızlık tedavisini destekler

Dut, kan yapımına destek sağlayan bir meyvedir. Mevsiminde düzenli tüketmek kansızlık tedavisini destekler. Kansızlık için hem yaş hem kuru dut tüketerek sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Detoks etkisi yapar

Dut yemek karaciğer sağlığını destekler, güçlenmesine yardımcı olur. Diğer yandan ise karaciğer ve böbrekleri toksinlerden arındırmaya yardımcı olur, detoks desteği verir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye destek olur

C vitamini içeren dut, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Dut her türüyle bağışıklığı güçlendirmede ve serbest radikallerin zararlarını önlemede bünyeyi destekler.

Kilo vermeye yardımcı olur

Dut, lifli ve yüksek su oranı içeriğiyle kilo vermek isteyenlerin yardımcısıdır. Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan dut, kontrollü tüketildiğinde kilo verme sürecini destekler. Ancak dutun iştah açıcı özelliği unutulmamalı ve günde bir porsiyon tüketilmelidir, fazlası kilo aldırabilir.

Yaşlanma etkilerini azalmayı destekler

Dutta bulunan resveratrol yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olur; cilt, saç ve tırnak sağlığını destekler. Dut cildin nem dengesini korumaya, cilde doğal ışıltı vermeye, cildi kozmetik ve dış etkenlere karşı güçlendirmeye yardımcı olur.

Günde Ne Kadar Dut Yenilmelidir?

Beslenme uzmanları günlük bir porsiyon dut yenmesi gerektiğini belirtiyor, aşırı tüketimden kaçınılması uyarısı yapıyor. Yaş dut günde bir porsiyon, kuru dut bir avuç tüketilmelidir. Bir porsiyon yaş dut, bir çay bardağına tekabül ediyor. Mevsiminde her gün bir çay bardağı dut yemek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye, kan sağlığınızı korumaya, cildinizi güzelleştirmeye, yardımcı olur, beslenme kalitenizi ve demir eksikliğinizi gidermeye destek sağlar.

Dutun Kilo Vermeye Etkisi

Dut hem iştah açıcı hem de sindirim sistemini çalıştırmak suretiyle metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı bir meyvedir. Kilo vermek isteyen, diyet yapan, form tutmaya çalışan kişilerin dut tüketiminde dikkatli olması önerilir. Çünkü beslenme uzmanlarına göre günde bir porsiyon dut tüketilmelidir, fazlası kilo aldırabilir. Yaş dut bir porsiyon, kuru dut ise bir avuç yenilmelidir. Doktora danışılarak tüketilmesi en doğrusudur.

Karadut ile Beyaz Dut Arasındaki Temel Fark

Karadut kan yapıcı desteğiyle öne çıkıyor, fiziksel performansı destekliyor. Beyaz dut ise kanı ve organları temizlemeye, antioksidan desteği vermeye yardımcı oluyor. Her iki dut türü de mevsiminde, ideal porsiyonlarda yenildiğinde oldukça faydalı meyvelerdir.

Dutun Zararları

Dut sağlıklı ve lezzetli bir meyve ancak aşırı tüketim ve şeker oranıyla ilgili yan etkilere sahiptir. Beslenme uzmanları dutun kan şekerini hızlı artırabileceğini belirtiyor, günde yalnızca bir porsiyon tüketilmesini öneriyor. Dut ayrıca potasyum zenginidir ve bu durum böbrek hastaları için zarar verici olabiliyor. Böbrek rahatsızlığına sahip kişilerin dutu doktora danışarak tüketmesi gerekmektedir. Dut alerjik bir meyve özelliği taşımıyor olsa da hassas bünyelerde alerjiye sebep olabilir. Dut yedikten sonra ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarma ya da farklı reaksiyonlar gözleniyorsa doktora danışılmalıdır.

Dut Besin Değeri

100 gram dutun besin değeri;

  • Kalori:44 kkal
  • Karbonhidrat: 8.1 gr
  • Protein: 1.3 gr
  • Yağ: 0 gr
  • Lif: 1.5

Dut, B grubu vitaminleri ve A ve K vitamini, demir, potasyum, fosfor içerir. Protein içeriği diğer meyvelere göre daha fazladır. Yüksek oranda antioksidan içerir.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

37B Görüntüleme