Kısık Ateş
Blog

Çilek Faydaları Nelerdir?

Çilek faydaları: sağlığa olumlu etkileri nelerdir? Günde ne kadar çilek tüketilmeli? Çileğin zararları var mıdır? Çilek yaprağı nerelerde kullanılır, yararları nelerdir?

Çilek Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 11B
  • 8
  • Kaydet

Çilek Faydaları Nelerdir?

Gülgiller ailesinin küçük ve doyumsuz lezzeti çilek, otsu bitki özelliği taşıyor. İlkbaharda havalar ısındığında kendini gösteren çilekler kışa kadar uzun bir üretim sezonuna sahiptir. Çilek cezbedici görüntüsü, sulu lezzeti ve mis kokusuyla herkesin özellikle de gıda sektörünün vazgeçilmez meyvelerinden olmayı başarıyor. Çileği sadece lezzetiyle övmek ya da anlatmak yeterli olmaz elbette. Çünkü çilek gerek kokusuyla gerekse sağlığa faydalarıyla tam bir süper besin üyesi! Kozmetik sektörünün de çok sevdiği çilek, aromatik lezzetinde bir dolu şifa saklıyor. Çilek A, B1, B2, B3, B5, C ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, bakır, demir, sodyum, kalsiyum, magnezyum mineralleri içeriyor, mevsiminde tüketildiğinde sağlığı destekliyor. O zaman gelin birlikte çilek faydaları nelerdir, sağlığa olumlu etkileri nedir öğrenelim.

Kalp sağlığına faydalıdır

Çilek yüksek antioksidan özelliği ile kalbe dost meyveler arasında boy gösterir. Kalp krizi, inme, felç, kalp spazmı gibi sık görülen kap rahatsızlıklarına karşı risk düşürmeye yardımcı olur, kolesterolü dengeler, genel kalp sağlığını destekler.

Kemik sağlığını destekler

Kalsiyum içerikli çilek çocuklarda, sporcularda, hareketli yaşamı benimseyenlerde, kemik hastalığı olanlarda ve belirli yaşın üzerinde olan osteoporoz riski taşıyanlarda kemik sağlığını destekler. Çilekteki kalsiyum, kemik gelişimini ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.

Beyin sağlığını korur

C vitamini tüm vücut için olduğu gibi beyin için de önemli ve gerekli bir vitamin desteğidir. Çilekte bol miktarda bulunan C vitamini, beyin sağlığını korumaya ve modern tıbbın tedavi konusunda hala çaresiz kaldığı Alzheimer’a yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur.

Antioksidan desteği verir

Çilek yüksek antioksidan içeren meyvelerdendir. Kırmızı rengini sağlayan antosiyanin isimli madde antioksidan taşır ve serbest radikallerle savaşarak bünyeyi hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Mevsiminde, hormonsuz çilek tüketimi kalp sağlığının destekçisidir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir

Günlük C vitamini ihtiyacı bir porsiyon çilekle karşılanabilir. Çilek içerdiği zengin C vitaminiyle yaz boyunca destek verir, bağışıklık sistemini hastalıklara karşı kuvvetlendirmeye yardımcı olur.Kışın nasıl narenciye ürünler C vitamini için tüketiliyorsa yazın da çilek tercih edilebilir.

Zayıflamaya yardımcı olur

Lifli besinlerle daha kolay kilo vermek ve vitamin – mineral açısından vücudu desteklemek mümkündür. Kio verme süreci desteklenebilir.

Sindirim sistemi sağlığına iyi gelir

Çilek ihtiyaç duyulan lif desteğini vererek bağırsak rahatsızlıklarına ve sağlıklı flora artırmaya yardımcı olur. Bağırsak hastalıklarında ve kabızlık problemlerinde çilek iyileştirici ve düzenleyici destek sağlar.

Kolesterolü dengeler

Lifli besinler kolesterolü dengeler. Çilek, ideal antioksidan ve lif oranıyla kötü kolesterolü düşürmeye, kalbi korumaya yardımcı olur. Çilek güçlü besin özellikleriyle kolesterolü kontrol etme konusunda ideal bir destekçidir. Ancak doktorlara danışılarak önerilen porsiyonlarda tüketilmesi gerekir.

Çilek Yapraklarının Faydaları

Birçok meyvenin yaprakları da kendisi kadar sağlığa faydalıdır. Çileğin çoğu zaman yaprakları çöpe gidiyor olsa da faydalarını bilenler çiğ şekilde tüketiyor ya da çayını yaparak etkilerinden yararlanıyor. İşte çilek yaprağının yararları;

  • Bağırsak kurtlarını dökmeye, iltihapları kurutmaya yardımcı olur, gaz sancısını gidermede destek verir.
  • Metabolizmayı hızlandırmayı ve kilo vermeyi destekler.
  • Böbreklerin çalışmasına yardımcı olur.
  • İdrara çıkmaya ve ödem atmaya destek sağlar.
  • Stresle mücadele etmeye ve uykusuzluğa yardımcı olur.

Günlük Çilek Tüketim Miktarı

Çileği çok seven ya da çocuklarına çilek yediren herkesin merak konusu “günde ne kadar çilek tüketilmeli” oluyor. Beslenme uzmanlarına göre günde bir porsiyon çilek tüketmek idealdir. Bir porsiyon çilek 10 – 12 adet kadar olur.

Çileğin Zararları Nelerdir?

Çilek mis kokulu ve sulu lezzetine rağmen alerjik meyve özelliği taşır. Bebek ve çocuklarda alerjiye sebep olabilir. Bebek ve çocuklar için mutlaka doktora başvurarak tüketilmesi gerekmektedir. Çilek yerken ya da yedikten sonra ağız kenarında kaşıntı, kızarıklık, şişkinlik vücutta ise kabarmalar oluşuyorsa çilek tüketimi bırakılmalıdır. Boğazda şişkinlik, solunum problemi, kurdeşen gibi problemlerde ise mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Çilekleri hastalıktan korumak için pestisit isimli bir zirai ilaç kullanılır. Bu ilaç kimyasaldır ve zehirlenmeye sebep olabilir. Aldığınız çilekleri bol suda yıkayarak tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Çileğin Besin Değerleri

100 gram çileğin besin değeri;

  • Kalori: 32 kkal
  • Karbonhidrat: 7.68 gr
  • Protein: 0.67 gr
  • Yağ: 0.3 gr
  • Lif: 2 gr

Çilek lezzetinin yanı sıra çok iyi bir C vitamini kaynağıdır. Ellajik asit ve flavositler gibi kalp damar sağlığın için önemli antioksidanlar ve antosiyanin, kateşin gibi flavonoidler bulunuyor. Total kolesterol ve LDL kolesterol üzerinde etkili olmakla birlikte tansiyon düşürücü etki gösterebilir.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

37B Görüntüleme