Kısık Ateş
Blog

Brüksel Lahanası Faydaları Nelerdir?

Kış sebzeleri arasında sağlam yeri olan Brüksel lahanası, görüntü olarak küçük, fayda olarak ise fazlasıyla büyük bir besin kaynağıdır. Peki, Brüksel lahanasının faydaları nelerdir? Brüksel lahanası nasıl tüketilir? Yan etkileri var mıdır?

Brüksel Lahanası Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 24B
  • 5
  • Kaydet

Brüksel Lahanası Faydaları Nelerdir?

Turpgiller ailesinin şifa deposu üyelerinden biri olan Brüksel lahanası, serin iklimi seven tam bir kış sebzesidir. Küçük, yumru şeklindeki sebze, yüksek besin değerleriyle üzerine titremeye değer özelliklere sahiptir. Brüksel lahanası lif, vitamin, mineral, antioksidan ve sağlığa faydalı bileşenler söz konusu olduğunda tam bir süper besin tanımını hak ediyor. Brüksel lahanasında yüksek oranda lif ve antioksidan; A, B, C, K, E vitamini; potasyum, kalsiyum, selenyum mineralleri bulunuyor. Yeşil yapraklı sebzelerin özellikle brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi güçlü besinlerin sağlığa etkisi oldukça önemli. Kış sebzeleri arasında sağlam yeri olan Brüksel lahanası, görüntü olarak küçük, fayda olarak ise fazlasıyla büyük bir besin kaynağıdır. O zaman Brüksel lahanasının faydaları nelerdir, biraz detaylandıralım.

Antioksidan kaynağıdır

Brüksel lahanası için antioksidan deposu demek yanlış olmaz. Antioksidan, vücuttaki hasarlı hücreleri onarmada destek sağlar, düzenli tüketimde sağlıklı yaşam zemini oluşturmaya yardımcı olur.

Günlük C ve K vitamini ihtiyacını karşılar

C ve K vitamini eksikliğini gidermek ya da günlük ihtiyacı karşılamak için Brüksel lahanası tüketmek oldukça destekleyicidir. Brüksel lahanası, günlük C ve K vitamini ihtiyacının fazlasını karşılar, kan ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur, bağışıklık sistemini destekler.

Cilt hücrelerini yenilemeye yardımcı olur

Brüksel lahanası düzenli tüketildiğinde vücut hücrelerini onarmada ve cilt hücrelerini yenilemede destekçidir. Brüksel lahanasında bulunan lif, vitamin ve antioksidan, DNA’yı korumaya ve hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olur.

Sindirim sistemini çalıştırır

Lifler sindirim sisteminin çalışmasında destekleyicidir. Brüksel lahanası, içerdiği liflerle sindirim sisteminin çalışmasını, rutine kavuşmasını destekler. Kabızlık, ishal, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlerin geçmesine yardımcı olur.

Cilde ve göz sağlığına iyi gelir

A ve C vitamini hem göz sağlığını hem cilt sağlığı kalitesini korumaya yardımcı olur. Brüksel lahanasını düzenli tüketmek, dengeli beslenmek ciltte ve göz sağlığında koruyucu destek verir.

Gebelik sürecini destekler

Folik asit ya da diğer bilinen adıyla folat, Brüksel lahanasında yüksek oranda bulunur. Folat, sağlıklı gebelik süreci için gerekli bir destektir. Anne adayı ve bebeğin sağlıklı gelişimi için mevsiminde düzenli Brüksel lahanası tüketilmesi önerilir.

Beyin sağlığını korur

Brüksel lahanasındaki antioksidanlar, vitaminler ve mineraller, beyin hücrelerindeki stresi ve enflamasyonu durdurmaya yardımcı olur. Beyin fonksiyonlarını çalıştıran yeşil yapraklı sebze, bilişsel gelişimi destekler. 

Kemik sağlığını korur, gelişimi destekler

K vitamini kemik ve iskelet yapısı için muazzam bir destekçidir. Kemik sağlığını koruyan, güçlendiren, gelişimini destekleyen, kemik kireçlenmesini önlemeye çalışan Brüksel lahanası, osteoporoz riskine karşı da sağlığa yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur

C vitamini deposu Brüksel lahanası, antioksidan göreviyle bağışıklık sistemini hastalıklara karşı destekler, sağlıklı yaşama zemin hazırlar. C vitamini vücudu toksinlerden, zararlı bakterilerden, iltihaplardan, virüslerden ve hastalıklardan korumaya yardımcı olur. C vitamini sindirim sisteminden göz sağlığına kadar tüm vücudu korumak için destek olur, bağışıklık sistemini daima güçlü tutmaya yardım eder.

Kan şekerini düzenlemeye destek olur

Antioksidan ve lif ikilisinin gücü kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Brüksel lahanası, insülin seviyesini düzenlemek, diyabet riskini ise azaltmak için destekleyicidir.

Kalp damar sağlığına iyi gelir

Brüksel lahanası kalp dostu besinler arasında yer alır. Kalp krizi, felç, inme, damar tıkanıklığının meydana gelmemesi için kalp sağlığını korumaya yardımcı olan Brüksel lahanası, aynı zamanda yüksek tansiyonu dengelemeye, kan akış dengesini korumaya destek sağlar.

Brüksel Lahanasının Zayıflamaya Faydası

Düşük kalorili Brüksel lahanası, kilo verme sürecine yardımcı olur. Lif, C vitamini ve antioksidan üçlüsünün gücü sayesinde düzenli tüketimde metabolizmayı destekler. Beslenme uzmanlarının diyet listelerinde sıklıkla kullandığı Brüksel lahanasının sağlıklı beslenmeyi öğrenme sürecinde vücudu rahatlatmaya ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olduğu biliniyor. Ancak beslenme uzmanları diyet yaparken her gün değil, haftada birkaç kez çok dengeli tüketimi öneriyor. Brüksel lahanası detoksu yapmadan önce mutlaka beslenme uzmanınıza danışmalı, tek tip beslenme içeren diyetlerden uzak durmalısınız.

Brüksel Lahanası Nasıl Tüketilir?

Brüksel lahanası genellikle haşlanarak tüketiliyor. Ancak çiğ şekilde salatalarda kullanabilirsiniz. Alternatif olarak ise haşlayarak, soteleyerek, tavada – fırında pişirerek, çorba yaparak tüketebilirsiniz.

Brüksel Lahanasının Yan Etkileri

Sağlıklı ve kaliteli yaşam besini Brüksel lahanasının yan etkileri, zararları şöyledir;

  • Aşırı tüketim zararlıdır; troid bezinin dengesiz ve yavaş çalışmasına sebep olabilir, guatr hastalığına zemin hazırlayabilir.
  • Sindirim sistemini çalıştırdığı için aşırı tüketimde su kaybına neden olabilir.
  • Gaz yapabilir, mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir.

Brüksel Lahanasının Besin Değeri

100 gram Brüksel lahanasının besin değeri;

  • Kalori: 36 kkal
  • Karbonhidrat: 3.29 gr
  • Protein: 4.45 gr
  • Yağ: 0.34 gr
  • Lif: 4.4 gr

Brüksel lahanası A, C ve K vitaminleri ile demir, mangan, potasyum, bakır mineralleri ve lif açısından zengin bir kaynaktır. Antioksidan etkisiyle kalp, beyin, göz sağlığı için oldukça faydalıdır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme