Beyaz dutun vücudumuza faydaları nelerdir? Günlük ne kadar beyaz dut tüketilmelidir? Çok dut yersek ne olur sorusunun yanıtı ve genel çerçevede beyaz dutun tüketim şekline göre zararları nelerdir?
26.06.2021Beyaz Dut Faydaları Nelerdir?
Yaz geldiğinde bembeyaz meyveleriyle görsel ve lezzetli bir şölen hazırlayan dut ağaçları, küçükten büyüğe herkese çok sevilen aynı zamanda şifa depolayan dut keyfi yaşatıyor. Beyaz dut tadıyla herkese hitap ederken asıl mucizesini şifalarında saklıyor. Saymakla bitmeyen beyaz dut faydaları, her yıl havalar ısındığında ağaçlarda sizleri bekliyor. Yüzde 80 oranında su içeren dut, güçlü besin değerleriyle keyifli bir meyve deneyimi sunuyor, sağlığınızı siz fark etmeden içten içe destekliyor. Beyaz dut faydaları vitamin, mineral, antioksidan ve bileşenleriyle yaşam kalitesine yardımcı oluyor. Beyaz dut A, B, C, K vitamini; potasyum, demir, fosfor, kalsiyum minerali; beta karoten, lutein, antosiyanin, ksantin gibi antioksidanlar barındırıyor. Tüm özellikleri ve lezzetiyle beyaz dut kıymetli bir meyveye dönüşüyor. Peki, yaz boyunca ağaçları süsleyen, patır patır yerlere dökülen sulu beyaz dut faydaları nelerdir? Hadi gelin, birlikte beyaz dutun sağlığa yararlarını inceleyelim.
Bağışıklık sistemini destekler
Beyaz dut antioksidan ve vitaminleriyle bağışıklık sisteminin çok sevdiği bir meyvedir. Günlük bir porsiyon beyaz dutla bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudunuzu birçok hastalığa karşı koruyabilir, beyaz dutun sağlık desteğinden yararlanabilirsiniz.
Karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir
Beyaz dut, vücuttaki toksinlerin atılmasına destek olur. Beyaz dut bu yönüyle önleyicilik ve koruyuculuk sağlamada destekçidir.
Kalp damar sağlığını destekler
Beyaz dut kalbi destekleyen besinler arasında yer alır. Beyaz dut kan yapıcı desteği ile kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur, kalp ve damar sağlığına destek sağlar.
Sindirim sistemini destekler
Hazımsızlık, şişkinlik, tembel bağırsak hareketlerini önlemek için beyaz dut desteğinden yararlanabilirsiniz. Beyaz dut sindirim sistemini çalıştırmak için yardımcı olur. Düzenli tüketildiğinde bağırsakları çalıştırmaya, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim rahatsızlıklarını gidermeye destek sağlar. Ancak fazla tüketime dikkat edilmelidir.
Mikropları öldürmeye yardımcı olur
Beyaz dut mikrop kovucu desteğiyle vücuttaki toksinlerin, zararlı bakterilerin, mikropların dışarı atılmasına yardımcı olur. Beyaz dut aynı zamanda antibiyotik özelliği taşır, vücuttaki zararlı bakterilerin, mikropların atılmasına ve iyileştirmeye destek sağlar.
Solunum yolunu rahatlatır
Bademcik, öksürük, boğaz iltihabı, ağız içi yaralar, diş eti hastalıkları beyaz dut desteğiyle rahatlar. Beyaz dut, güçlü bileşenleriyle solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir, hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
İştah açar, kilo almayı destekler
Beyaz dut bağırsakları çalıştırmasıyla bilinse de sadece kilo vermeye değil kilo aldırmaya da yardımcı olur. Beyaz dut iştahı destekler, kilo almak isteyenlere bu konuda yardımcı olur. Ancak kilo vermek ya da almak için tüketileceği zaman mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alınmalıdır. Beyaz dut aşırı tüketimde zarar verebilir, vücut direncinizi kötü etkileyebilir.
Kansızlığa iyi gelir, tedaviyi destekler
Kansızlık ve demir eksikliği tedavisini destekleyen beyaz dut, bu rahatsızlıklara bağlı semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Günde bir porsiyon ile tedaviyi destekler.
Beyin sağlığını destekler
Beyaz dutun bileşenleri beyin sağlığını destekler, Alzheimer ve benzeri beyin hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Mevsiminde günde bir porsiyon tüketerek beyin sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Günlük Ne Kadar Beyaz Dut Tüketilmelidir?
Beyaz dut hafif, şekerli, lezzetli ve sulu bir meyvedir. Yedikçe yenilen beyaz dut, fazla tüketildiğinde sindirim sistemini bozabiliyor. Beslenme uzmanları günlük bir porsiyon beyaz dutun sağlığa destek olacağını belirtiyor. Bir porsiyon beyaz dut bir çay bardağı kadardır. Özel sağlık sorunu olanların daha az ya da hiç tüketmemesi gerekiyor. Doktora danışarak tüketmek gerekiyor.
Dutun Besin Değeri
100 gram dutun besin değeri;
Dut, B grubu vitaminleri ve A ve K vitamini, demir, potasyum, fosfor içerir. Protein içeriği diğer meyvelere göre daha fazladır. Yüksek oranda antioksidan içerir.
Beyaz Dutun Zararları
Çok dut yersek ne olur sorusunun yanıtı ve genel çerçevede beyaz dutun tüketim şekline göre zararları şöyledir;
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?