Lezzetli kış meyvelerinden biri kabul edilen ayvanın sağlığa faydaları nelerdir? Ayvanın zayıflamaya etkisi var mıdır? Günlük ayva tüketimi ne kadar olmalıdır?
10.10.2021Ayva Faydaları Nelerdir?
Lezzetli kış meyvelerinden biri kabul edilen ayva, düşük kalorisi, güçlü besin değeri ile bağışıklık sisteminin destekçisi oluyor. Ayva soğuğa dayanıklı bir meyve olduğu için dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde üretilebiliyor. Türkiye ise tüm dünyada ayva üretiminde birinci sırada yer alıyor. Ayva lifli içeriğiyle hem sindirim sistemini hem de cilt sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Kış boyunca öne çıkan mandalina ve portakal kadar yararlı olan ayva, geleneksel tıpta da çok kullanılıyor, sağlıklı yaşam idealini gerçekleştirmede yardımcı oluyor. Uzmanlar, kış mevsiminde düzenli olarak ayva tüketilmesini öneriyor, kış hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini ayvanın güçlü bileşenleriyle desteklenebileceğini belirtiyor. Ayva B1, B6, C vitamini; bakır, potasyum, demir, çinko, magnezyum minerali içeriyor. Peki, ayvanın sağlığa faydaları nelerdir biliyor muyuz? Gelin, birlikte öğrenelim.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olur
Ayva günlük C vitamini gereksiniminin bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur, virüslere yönelik bağışıklık sistemini destekler. Günlük birkaç porsiyon ayva ile vücudunuzu bakterilere karşı koruyabilir, kış boyu güçlü bir bünyeye kavuşabilirsiniz.
Kalp damar sağlığını korumayı destekler
Ayvada bulunan potasyum, yüksek tansiyonu, kan basıncını dengelemeye; lif içeriği ise düşürmeye yardımcı olur. Bunu yanı sıra demir başta olmak üzere meyvedeki mineraller kan hücrelerinin yapımını, kalp damar sağlığını destekler.
Cildi güzelleştirir, gençleştirir
Ayvanın cilt güzelliğine ve sağlığına etkisi her zaman bilinir. Vitamin ve mineral değerleri ciltteki kırmızı kan hücrelerini artırmaya destek sağlar. Artan hücre ve oksijen ise cildin sağlıklı, canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Ayva kozmetik sanayisinde de çok kullanılır, birçok ürünün bileşeninde yer alarak cildi destekleyici özelliğinden yararlanılır.
Sindirim sistemini destekler
Kabızlık, ishal, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, ülserit kolit, ülser, reflü gibi sindirim sistemine bağlı problemlerde ayva doğal bir koruma ve önleme sağlamaya yardımcı olur. Ayva, yüksek lif içeriği sayesinde besinleri kolay sindirilmesini ve bağırsakların düzenli çalışmasını destekler.
Saçların uzama hızını yardımcı olur
Ayvadaki çinko, demir ve bakır saç sağlığının güç kaynağıdır. Kan dolaşımını artıran mineraller, saç diplerini destekleyerek oksijenle buluşmasına yardımcı olur. Bu döngü saçların sağlıklı ve güçlü uzamasını destekler. Ayva ayrıca saç diplerinde görülen kuruma, pullanma, kaşıntı gibi problemlerin de önüne geçmesine, saç derisinin sağlıklı rutine kavuşmasına yardımcı olur.
Demir eksikliğine destek olur
Ayva ideal bir demir oranı barındırır. Demir oranı kan hücrelerinin üremesini destekler ve artırır. Bu sayede demir anemisi problemi yaşayan kişilerin tedavi sürecini destekler. Düzenli ayva tüketmek günlük demir gereksiniminin bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur, doğal destek sağlar.
Mide bulantılarına iyi gelir
Hamilelikte ayva tüketmek süreci destekler. Yoğun mide bulantısı, kusma, sindirim şikayetleri ayva ile azaltılabilir. Ayva hamilelikte hem bulantılara hem de genel sağlığa destek olur.
Kötü nefes kokusunu önler
Ayva anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Ayva tüketmek zararlı bakterilerin artmasını önlemeye, ağız içindeki bakterileri azaltmaya ve nefesi tazeleyerek kötü kokuyu önlemesine yardımcı olur.
Ayva yaprağının faydaları nelerdir?
Dünyanın en çok ayva tüketilen ülkesi olan Türkiye, ayvanın kabuğundan yaprağına kadar her yerinden faydalanıyor. Ayvanın yaprağı da en az meyvesi kadar sağlığa deskteçidir. İşte ayva yaprağının faydaları;
Ayvanın Zayıflamaya Etkisi: Ayva zayıflatır mı?
Kalorisi ve glisemik indeksi düşük besin olan ayva, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı oluyor. Ayvanın zayıflamaya olumlu desteği ise lifli yapısından kaynaklanıyor. Lifler sindirimin kolaylaşmasını destekliyor, bağırsakların hareketlenmesine ve zayıflamaya yardımcı oluyor. Ayvayı çiğ şekilde ya da buharda pişirerek ara öğün / tatlı şeklinde tüketebilirsiniz. İdeal porsiyonlarda her gün ayva tüketerek sindirim sisteminize ve metabolizmanıza yardımcı olabilir, kilo verme sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Ayva günlük ne kadar ve nasıl tüketilmelidir?
Beslenme uzmanları günlük orta boy bir ayva tüketilebileceğini belirtiyor. Ayvayı çiğ, haşlayarak, yulaf ezmesiyle birlikte yiyebileceğiniz gibi etli yemeklerle birlikte de yiyebilirsiniz. Ayva çok yönlü lezzetiyle etli yemeklere hoş bir aroma kazandırıyor.
Ayvanın Besin Değerleri
100 gram ayvanın besin değeri;
Ayvanın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %25’ini karşılıyor. A, B, E, K vitaminleri ve fosfor, bakır, sodyum, potasyum, çinko, demir ve selenyum mineralleri yönünden de oldukça zengin. İçeriğindeki yüksek lifle bağırsak sağlığını desteklemesinin yanı sıra tokluk hissi vererek kilo yönetimine de yardımcı olmaktadır.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?