Aralık ayı sebzeleri yağmurlu iklimin etkisiyle bolca yeşillikten oluşur. Sebze yemeklerinde, salatalarda, hamur işi tariflerde, zeytinyağlılarda sebzenin hakimiyeti Aralık ayıyla birlikte başlar. Peki, Aralık ayı sebzeleri neler, faydaları nelerdir?
01.12.2022Aralık Ayı Sebzeleri
Yılın son ayı geldiğinde tezgahlarda kışın en canlı hallerini görmeye başlayabilirsiniz. Aralık ayı sebzeleri yağmurlu iklimin etkisiyle bolca yeşillikten oluşur. Sebze yemeklerinde, salatalarda, hamur işi tariflerde, zeytinyağlılarda sebzenin hakimiyeti Aralık ayıyla birlikte başladı diyebiliriz. Bu ay sizi bekleyen sebzelerle lezzetli tarifler hazırlarken aynı zamanda sağlığınızı destekleyebilir, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkıda bulunabilirsiniz. O halde Aralık ayı sebzeleri neler, faydaları nelerdir inceleyelim.
Kereviz
A, B, C, D, E, K ve folik asit vitaminleriyle birlikte potasyum, fosfor, sodyum, kalsiyum, magnezyum mineralleri içerir. Antioksidan özellik gösteren kereviz, kalp ve damar sağlığı için destekleyici bir besindir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kış hastalıklarının az görülmesine yardımcı olur. Gut ve romatizma hastalıklarına iyi gelir. Mideyi korumaya destek sağlar, ülseri önleyebilir. Beyin gelişimini ve sağlığını destekler. Sinir sisteminin dengeli çalışmasına yardımcı olur.
Lahana
Salataların, turşuların, yemeklerin vazgeçilmezi lahana, lezzetinin yanı sıra faydalarıyla da beğeni toplar. İyi bir bağışıklık güçlendirme destekçisi olan lahana aynı zamanda ödem atılmasına, zayıflamaya, kabızlığı önlemeye, kemik sağlığını korumaya, antioksidan desteği vermeye yardımcı olur.
Brüksel lahanası
Brüksel lahanası Aralık ayı sebzeleri arasında lifli yapısıyla dikkat çeker. Aynı zamanda zengin bir C vitamini kaynağı olan brüksel lahanası enflamasyonu azaltabilir. Hastalıklara karşı vücut direncini artırabilir. Kan şekerinin düzenlenmesine katkıda bulunabilir. Kemik gelişimini destekleyebilir, kemik erimesine karşı koruma sağlayabilir. Bağırsakları çalıştırarak zayıflamaya yardımcı olabilir. Cildi ve göz sağlığını destekleyebilir.
Kırmızı turp
B kompleks, C, K vitaminleri ve manganez, çinko, bakır, potasyum, fosfor, sodyum, magnezyum minerali içerir. C vitamini desteğiyle hücre hasarlarını onarmaya çalışır. Cilt ve saç sağlığını destekler. Kemik gelişimine destek olur, osteoporoz riskini düşürebilir. Protein alımı sağlar. Lifli yapısıyla sindirim sistemi sağlığını düzenlemeye yardımcı olur, kabızlığı önlemeye çalışır.
Pazı
A, B, C, K vitaminleri; magnezyum, kalsiyum, çinko, potasyum mineralleri içerir. Doğal ağrı kesici desteği verebilir. Kabızlığı önleyerek kilo vermeye ve sindirimi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Solunum yolunu rahatlatabilir. Bağışıklığı güçlendirebilir. Kansızlığı önlemeye destek sağlar. Folik asit alımını sağlar. Saç ve cilt sağlığını koruyabilir. Kemik gelişimini destekler. Enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olabilir.
Pancar
Aralık ayı sebzesi pancar, lezzeti kadar sağlıklı olduğu için de tüketilir. Hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenleyebilir. Fiziksel performansın artırılmasına destek sağlar. Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Kansızlığı önlemeye ve tedavi sürecini desteklemeye yardımcı olur.
Pırasa
Sağlıklı sebzeler arasında sıklıkla gösterilen pırasa besleyici özelliklere sahiptir. A, B6, C, K vitamini ile birlikte demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum minerali desteği verir. Kalp sağlığını geliştirebilir, riskleri düşürebilir. Kükürt desteği veren bileşenler kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırabilir, kilo verme sürecini destekler. Bağırsak hareketlerini artırarak tuvalete çıkma kolaylığı kazandırabilir.
Şalgam
Aralık ayı sebzelerinden şalgam A, B, C, K vitaminleri, potasyum ve kalsiyum mineralleriyle sağlığınızı destekler. Toksin atmaya yardımcı olur. İdrar söktürebilir, sindirim sistemini düzenleyebilir. Soğuk algınlığına karşı koruyuculuk sağlayabilir. Anemi hastalığına iyi gelir. Astım nöbetlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Böbrek taşının düşürülmesine destek sağlar.
Ispanak
Demir denince akla gelen ıspanak demir haricinde magnezyum ve kalsiyum içerir aynı zamanda bolca A, B, C, E vitamini desteği verir. A vitamini göz sağlığına destek olur. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürebilir. Kasların güçlenmesine yardımcı olur. Metabolizmanın hızlanmasını sağlayabilir. Cilt sağlığını destekler. Menopoz döneminde risk oluşturan kemik erimesine karşı koruyuculuk sağlayabilir. Lif desteğiyle kabızlığı önleyebilir.
Brokoli
Küçük ağaç formundaki brokoliler her yaş grubu için sağlığa faydalı, destekleyici bir besindir. A, B9, K vitamini; selenyum, fosfor, potasyum desteği verir. Antioksidan özelliği taşır, vücut direncini artırmaya yardımcı olur. İnflamasyonu azaltmaya çalışır. Kan şekerini düzenlemeye destek sağlar. Kötü kolesterolü dengelemeye ve kalp sağlığını desteklemeye çalışır. Sindirim sistemini güçlendirebilir, lif desteği verir. Beyin sağlığını destekler. Yaşlanma etkilerini yavaşlatabilir. Kalsiyum desteğiyle diş sağlığını koruyabilir.
Karnabahar
Aralık ayı sebzeleri karnabahar mevsimini açtı. C, E ve K vitamini desteği veren folik asit açısından ideal bir kaynak sunan ve potasyum, mangan, kalsiyum, magnezyum içerir. Karnabahar sindirim sistemi dostu bir kış sebzesidir, rahatlatıcı ve düzenleyici desteğe sahiptir. Migren ataklarına iyi gelir. Kabızlığı önleyebilir. Kış hastalıklarına karşı bünyeyi güçlendirebilir. Ağrı kesici desteği verir.
Havuç
A, B, C, D, E vitaminleri bakımdan zengin havuç çinko, magnezyum, potasyum, fosfor, bakır, sodyum, demir, kalsiyum mineralleri içerir. Havucun en bilinen faydası gözlere olan desteğidir. Lifli yapısı kabızlığı önlemeye sindirimi düzenlemeye yardımcıdır. Bağışıklık sistemi için destekleyicidir. Cilde dosttur, yaşlanma belirtilerinin gecikmesine destek sağlar.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?