Eğer sizler de bu işi yapmayı düşünüyor fakat karar vermekte zorlanıyorsanız, bu video ile kafanızda oluşan soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz…
23.07.202010 Soruda Gastronomi ve Aşçılık Bölümü
Acaba Aşçılık Bölümü mü yoksaaa Gastronomi Bölümümü okusam? Hem Aşçılık ile Gastronomi arasında ne fark var ki…? 😊 Diye başlayan sorularınızı duyar gibiyiz.
Öncelikle ne olduklarını ve arasındaki farkları anlatmaktan başlayalım.
Aşçılık Bölümü 2 yıllık ön lisans programından oluşan üniversitelerin yüksekokullarına bağlı bir bölümdür. Genellikle hızlandırılmış olarak teorik ve uygulamalı tüm derslerde öğrenciler temel ve başlangıç seviye konularını öğrenir, derslerin ve konuların detaylarına ya da ileri tekniklerine çok fazla değinmezler. Temel aşçılık eğitimi alan öğrenciler, 2 yılın sonunda staj deneyimi kazanarak veya ekstra çabalarıyla kendilerini daha da geliştirebilirler.
Gastronomi Bölümüne geçmeden önce kısaca gastronominin kelime anlamına değinelim…
Gastronomi nedir?
Gastronomi kelimesi ilk olarak Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından kullanılmıştır. Ortaya çıkışı 1801 yılına dayanmaktadır. Yunanca mide ile ilgili ‘’Gastro’’ ve kanun, kural anlamındaki ‘’Nomos’’ kelimesinden türeyen ‘’Nomy’’ kelimelerinin birleştirilmesinden oluşmaktadır. Yenilebilir tüm maddelerin, hijyenik olan ama sağlığa uygun olmasına şart koşulmayacak şekilde azami damak ve göz zevkini amaçlayarak sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç gastronominin çalışma alanıdır.
Gelelim bu işin okuluna… Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır.
Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur. Bu alandan mezun olan kişiler restoran zincirlerinde yönetici, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında denetçi gibi birçok farklı alanda veya bu alanda öğretim görevlisi olarak da çalışabilme imkanına sahiptirler. Kısacası yiyecek alanının tamamını kapsayan geniş bir iş yelpazesine sahiptirler.
Sizler için hazırladığımız bu röportajda; gastronomi ve aşçılık dünyasının her aşamasını olabildiğince ele almaya çalıştık. Bu yollardan geçen veya geçmekte olan öğrencilere en çok merak edilen 10 gastronomi sorusunu sorduk ve son derece samimi cevaplar aldık! 😊
Bu sorulardan bazıları aşağıdaki gibidir;
Mutfak konusunda fazla bilgisi olmayan bir öğrenci bu bölümü okurken zorluk çeker mi?
Gastronomi yetenek işi midir? Yoksa okurken de öğrenilebilir mi?
Öğretim hayatında görülen ders içerikleri nelerdir?
Teorik ve uygulamalı olarak alınan derslerin içerikleri nasıl olur?
Mutfakta usta çırak ilişkisi nasıl olmalıdır?
Gastronomi veya aşçılık mezunu olan birinin iş olanakları nelerdir?
Mutfakta makyaj yasak mıdır?
Üniversitelerin zorunlu stajları nasıl olur? Hangi tür işletme ve departmanlarda staj yapılabilir?
Ve son olarak aşçılık veya gastronomi okumayı düşünen arkadaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Eğer sizler de bu işi yapmayı düşünüyor fakat karar vermekte zorlanıyorsanız, bu video ile kafanızda oluşan soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz…
Daha detaylı sorularınız olursa da uzman şeflerimizden yardım almayı unutmayın!
Uzman şeflerin tercihi gastronomi ekipmanlarına göz atmak için Kısık Ateş Dükkan web sitesini ziyaret edebilir, şeflerin favori ürünlerini bir tıkla keşfedebilirsiniz!
Hepinize başarılar diliyoruz! 🙏👩🍳👨🍳
merhabalar, gastronomi bölümü bazı üniversitelerin yüksekokullarında mevcut fakülteyle farkı oluyor mu ?
Merhaba, gastronomi bölümleri 4 yıllık bir eğitim verdiği için üniversitelerin fakültelerine bağlıdır. Aşçılık bölümleri ise üniversitelerin yüksek okullarına bağlıdır. Eğitimler aynı derslikler ve mutfaklarda verilse de içeriklerinde farklılıklar görülüyor.
aynı seyi birkac gündür ben de arastiriyorum cevaba ulaşamadım. Siz de goruyorum ki almak istediginiz cevabı alamamissiniz. Gastronomi bölümü 4 yıllıkken neden bazı universitelerde fakulte, bagazilarinda yuksekokul ?
İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.
Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!