Alman PastasıMalzemeler-2 adet yumurta-650gr un-150gr tereyağı-200ml(1 su bardağı) ılık süt-125gr toz şeker-30gr yaş mayaİç kreması için pastacı kreması hazırlıyoruz.Pastacı kreması için malzemeler:-500ml süt-180gr toz şeker-85gr nişasta (tercihen Mısır nişastası)-1 paket vanilya-2 adet yumurta-80gr tereyağıDış katmanı için tercihe bağlı olarak ganaj yada glasso sos kullanılabilir.Benim tercih ettiğim glasso sos oldu.Sos için malzemeler:-200gr bitter kuvertür çikolata-200gr tereyağı-50gr pralin(alternatif olarak sürülebilir çikolatalı fındık kreması)Ganaj kullanılırsa eğer; bitter çikolata kullanımında krema ile 1 e 1 oran (100gr çikolata&100gr krema),sütlü çikolata kullanımında krema ile 1 e 2 oran(100gr çikolata&200gr krema) kullanabilirsiniz.YapılışıDerin bir çırpma kabında öncelikle yağ ve şeker çırpılır.Ardından yumurtalar eklenir ve çırpmaya devam edilir.Yaş maya süt içinde biraz açıldıktan sonra karışıma eklenir.En son un yavaş yavaş eklenir.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.Hamurdan bezeler yapılır ve yaklaşık bir yarım saat mayalandırılır.Süre sonunda hamurdan istediğiniz büyüklükte bezeler yapılır ve önceden ısıtılmış fırında öncelikle fansız programda 100 derecede 8-10 dk mayalandırılır.Daha sonra yine fansız ayarda 170 derecede 20-25 dk üstü hafif kızarana kadar pişirilir.Fırından çıkartıp soğumaya bırakılır.Pastacı kreması için öncelikle geniş bir tencereye süt,yağ ve şekerin yarısı eklenir ve süt kaynama noktasına gelene kadar ocakta pişirilir.Diğer bir kapta yumurta,nişasta ve şekerin diğer yarısı karıştırılır.Kaynama noktasına gelen sütlü karışıma ısıları dengelenene kadar yavaş yavaş eklenir.Tekrardan ocakta kıvam alana kadar pişirilir.Piştikten sonra sonra içine vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır.Sos için benmari usulü çikolata eritilir.Başka bir kapta tereyağı eritilir ve içine pralin ve eritilen çikolata eklenir,karıştırılır.Soğuyan Alman pastaları ortadan olacak şekilde kesilir.Soğuyan pastacı kreması sıkma torbası ile ikiye bölünen pastanın alt katmanına sıkılır üst katmanları ile birleştirilen pastalar sosa batırılır.En son tercihe göre üstüne antep fıstığı dökülerek servis edilir.Afiyet olsun☺️
Beyaz Çikolatalı&Vişneli BrownieMalzemeler-125 gr tereyağı-300 gr bitter çikolata-250 gr toz şeker-3 adet yumurta-200 gr un-75 gr kakao(3 yemek kaşığı)-10 gr vanilya-1 tutam tuz-120 gr beyaz çikolata(2 paket)-VişneYapılışıDerin bir çırpma kabında yumurtalar ve şeker çırpılır.Başka bir kapta benmari usulü tereyağı ve çikolata eritilir.Krema kıvamına gelen yumurtalı karışıma eritilmiş tereyağı ve çikolata karışımı eklenir ve çırpılmaya devam edilir.Un,vanilya ve kakao elenerek karışıma yedirilerek eklenir ve spatula yardımı ile karıştırılır.Kek kalıbına yağlı kağıt konulur.Kek karışımının yarısı kalıba dökülür karışım kalıba yayıldıktan sonra beyaz çikolatalar eklenir.Kalan karışımda kalıba dökülür.En son üstüne vişneler eklenir.Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 25-30 dk pişirilir.Afiyet olsun☺️*Vişneler eklenirken kek karışımına iyice batırılmalıdır.*İsteğe bağlı karışıma ceviz,fındık eklenebilir.
Glazürlü Kurabiye(Royal İcing Cookie)MalzemelerKurabiye için:-125 gr tereyağı-120 gr toz şeker-480 gr un-1 adet yumurta-5 gr vanilya (1,5 çay kaşığı)-1 adet limon kabuğu rendesiGlazür için:-1 adet yumurta beyazı-225gr pudra şekeri-1 çay kaşığı limon suyu-1 çay kaşığı elma sirkesi-Tercihe bağlı istenilen renklerde gıda boyasıYapılışıKurabiye için;geniş bir kapta tereyağı ve şeker çırpılır.Homojen bir karışım elde edilince yumurta eklenir ve krema kıvamına gelene kadar çırpılır.Limon kabuğu eklenir ve karıştırılır.En son vanilya ve un eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir.Buzdolabında yaklaşık 20 dk bekletilir.Dinlendirilen kurabiye hamuru iki yağlı kağıt arasında yaklaşık 2-3 cm kalınlığında olacak şekilde merdane yardımıyla açılır ve kurabiye kalıpları ile şekillendirilir.Fırın tepsisine yerleştirilen kurabiyeler önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dk pişirilir.Kurabiye fırından çıktıktan sonra soğuması beklenir.Glazür için;yumurta beyazı ve pudra şekeri çırpılır.Karışım krema kıvamına gelince limon suyu ve sirke eklenir ve çırpılmaya devam edilir.Glazür kullanılacak gıda boyalarına göre istenilen miktarda kaplara bölünür.Soğuyan kurabiyelerin üzerine glazürler eklenir.Glazür kuruduktan sonra servise hazır hale gelir.Afiyet olsun :)
Sevgililer gününe özgü Mini Kalp Pastacıklar❤️MalzemelerKırmızı Kadife Kek için:-2 adet orta boy yumurta-100 gr tereyağı-140 gr şeker-150 ml süt-4 gr kakao (1 çay kaşığı)-2 gr toz kırmızı gıda boyası-10 gr kabartma tozu-5 gr vanilyaKreması için:-75 gr toz krem şanti-200 ml sütYapılışıBüyük ve geniş bir kapta tereyağı ve şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır.Karışıma yumurtalar teker teker eklenir.Süt eklenir ve çırpılmaya devam edilir.Kakao ve gıda boyası kontrollü bir şekilde eklenir ve karıştırılır.En son un,vanilya,kabartma tozu elenerek eklenir ve yavaşça karıştırılır.Küçük kek kalıplarına karışım eklenir.Önceden ısıtılmış 170 derece alt-üst programlı fırında yaklaşık 20-25 dk kontrollü bir şekilde pişirilir.Kreması için krem şanti ve süt kıvam alana kadar çırpılır ve dolapta soğuması için dinlendirilir.Kek fırından çıkarıldıktan sonra soğuması için beklenir.Kek soğuduktan sonra 3 kat olacak şekilde eşit parçalar halinde kesilir.Dolapta soğutulmuş krem şanti her kata olacak şekilde konulur.En son üstüne isteğe bağlı çilekler eklenir.Afiyet olsun☺️
Pesto Soslu&Sebzeli GaletteMalzemeler-120gr tereyağı-180gr un (1,5 su bardağı)-23gr toz şeker (1 yemek kaşığı)-4gr tuz(1 çay kaşığı)-42gr su (3 yemek kaşığı)-Orta boy 1 adet soğan-Orta boy 1 adet patates-1 adet havuç-1 adet kapya biber-1 adet yeşil dolmalık biberPesto Sos için:-2 demet fesleğen yaprağı-100gr Çam fıstığı-100gr Parmesan peyniri-2 diş sarımsak-96ml zeytinyağı (1 çay bardağı)YapılışıBir kapta tereyağı,un,şeker ve tuz birbirlerine iyice yedirilerek yoğurulur.Su eklenir ve yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur.Yoğurma işlemi bittikten sonra hamur streç filme sarılıp buzdolabında 2 saat bekletilir.Pesto sos için malzemeler bir robotta çekildikten sonra bir kaba aktarılıp soğuması için buzdolabına konur.Sebzeler julienne kesilerek sotelenir.Hamur dinlendirildikten sonra 2 parçaya ayrılır.Merdane yardımı ile hafif un serpilerek ince bir katman olacak şekilde açılır.Açılan hamurun üstüne Pesto sos sürülür ve üzerine sotelenmiş sebzeler eklenir.Hamur yanlarından üstlerine gelecek şekilde kapatılır.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yağlı kağıt serilmiş tepside yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.Afiyet olsun :)
Çikolatalı&Cevizli BriocheMalzemeler-200ml ılık süt-200ml ılık su-1 adet yumurta-26gr tuz(1 yemek kaşığı)-92gr toz şeker(4 yemek kaşığı)-22gr instant maya-150gr tereyağı(soğuk küp küp doğranmış)-Aldığı kadar un(Yaklaşık 800gr)İç harcı için:-Sürülebilir Çikolatalı Fındık Kreması-CevizÜzeri için:-1 yumurta sarısı-2 yemek kaşığı süt-2 yemek kaşığı sıvıyağ-Toz şekerYapılışıGeniş bir kaseye süt,su,şeker,maya eklenir ve mayanın aktif olması için 10 dakika bekletilir.Başka bir kapta un azar azar elenerek eklenir.Üzerine tuz serpilir ve maya karışımı eklenerek sıvı karışım iyice harmanlanacak şekilde yoğurulur.Yumuşak bir hamur elde edildikten sonra yumurta hamura yedirilecek şekilde yoğurulur.Ardından tereyağı küpleri teker teker hamura eklenir ve yedirilerek yoğurulur.Ele yapışmayacak bir hamur elde edildikten sonra üstü streç filmle sarıldıktan sonra 1 saat mayalandırılır.Mayalanma süresi bittikten sonra hamurun havası alınarak buzdolabına koyulur bir gece bekletilir.Hamur dolaptan çıktıktan sonra eşit parçalar halinde bezelere bölünür ve iç malzemeleri eklenir.Şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.Tepside 1 saat kadar oda sıcaklığında mayalandırılır.Mayalandırma süresi bittikten sonra üzeri için yumurta sarısı,süt,sıvıyağ karışımı sürülür.Toz şeker serpilir.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 25-30 dakika pişirilir.İlk sıcağı çıktıktan sonra servise hazır gelir.Afiyet olsun :)Sunum için opsiyonel:-Ayıklanmış nar taneleri-Kuru meyve şekeri
Bursa’ya özgü hafif bir lezzet Marshall Pasta (Marşal)MalzemelerPandispanya için:-4 adet yumurta-100gr toz şeker-150 gr un-1 paket kabartma tozu-1 paket vanilyaPasta Kreması için:-500ml süt-1 yumurta sarısı-30gr un (2 yemek kaşığı)-40gr buğday nişastası-70gr toz şeker-80gr fındık pralinGanaj için:-200ml krema-200gr bitter kuvertür çikolataYapılışıGeniş bir kapta yumurta ve toz şeker mikserle çırpılır.Krema kıvamı aldığı zaman vanilya eklenir ve çırpmaya devam edilir.Ayrı bir kapta un ve kabartma tozu birbirine karıştırılır ve sıvı karışıma aşamalı olarak eklenir.Karışım ince olacak şekilde fırın tepsisine dökülür ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında alt-üst programda yaklaşık 8-10 dakika pişirilir.Büyük bir tencerede süt,yumurta sarısı,nişasta,un,şeker birbirine karıştırılarak orta ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar pişirilir.Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kapatılır ve kremanın ilk sıcağı çıktıktan sonra içine fındık pralin eklenir ve karıştırılır.Başka bir kapta krema ve kuvertür çikolata benmari usülü eritilir ve karıştırılır.Pandispanya küçük ebatlar dikdörtgen şeklinde kesilir.Hafif tatlandırılmış şurup ile pandispanya nemlendirilir ve her katına pasta kreması eklenir.Dış katmanı için hazırlanan ganaj üzerine dökülür.Dolapta bir saat dinlendirildikten sonra servise hazır hale gelir.Afiyet olsun :)Püf NoktalarPandispanya en az 1 gün önce yapılıp,buzdolabında dinlendirilmelidir.ÖnerilerPandispanyayı nemlendirmek için damak tadınıza göre istediğiniz bir şurupla nemlendirebilirsiniz ve pandispanyayı tercihe göre şekil ve ebatlarda dilimleyebilirsiniz.Pasta kremasında fındık pralin yerine tercihe göre kakaolu fındık ezmesi kullanabilirsiniz.Ganaj için bitter yerine sütlü kuvertür çikolata da kullanılabilir.
Baharatlı Belçika Kurabiyesi(Speculoos)Malzemeler-350gr un-250gr esmer şeker-250gr tereyağı (İsteğe bağlı Kahverengi Tereyağ kullanılabilir.)-1 adet yumurta-12gr tarçın (1 tatlı kaşığı)-12gr toz zencefil-12gr toz anason-12gr toz muskat-12gr toz karanfil-5gr tuz-5gr kabartma tozuYapılışıGeniş,büyük bir kasede ilk önce şeker ve baharatlar birbiri ile iyice harmanlanacak şekilde karıştırılır.Karışıma yumurta ve tereyağ ilave edilir.Homojen bir karışım elde edilinceye kadar çırpılır.Karışıma un ve tuz kademeli olarak elenerek eklenir ve spatula ile karıştırılır.En son kabartma tozuelenerek eklenir ve karıştırılır.Elde edilen hamur streç filme sarılıp 12 saat buzdolabında bekletilir.Pişirilmeden önce fırın 180 dereceye getirilir.Fırında alt-üst programlı yaklaşık olarak 15-20 dk pişirilir.İstenirse hamur iki parçaya bölünüp dondurucuda bir sonraki kullanım için saklanabilir.Afiyet olsun :)