= CHOCOLABNELİ TART=
TART HAMURU İÇİN =
110 gr un
75 gr tereyağ
25 gr pudra şekeri
1 adet yumurta
1 paket vanilin
İÇ DOLGU İÇİN =
150 gr frambuaz
1/2 limon suyu
1 adet limon kabuğu rendesi
2 dal ezilmiş Taze kekik
50 gr şeker
100 gr pınar ekşi krema
CHOCOLABNELİ DOLGU İÇİN =
1 paket pınar chocolabne
100 gr karadut
50 gr pudra şekeri
SOS İÇİN =
50 gr karadut
50 gr frambuaz
150 gr pınar krema
25 gr şeker
1 dal kekik
TABAKLAMA İÇİN =
Sos
25 gr Taze frambuaz
YAPILIŞ =
Tart hamuru için ; Tüm kurular karıştırılır sonrasında küp küp doğranan soğuk tereyağ eklenir, kum gibi olan Tart hamuruna en son yumurta eklenir ve pürüsüz yapı olana kadar karıştırılır, pürüsüz olan hamur dolapta 20 dk dinlendirilmeye bırakılır.
İç dolgu için ; Frambuaz, limon suyu ve rendesi, şeker, kekik bir tencerede ezilerek 15 dk pişirilir. Sonrasında süzülür ve ekşi krema ile karıştırılır.
Chocolabneli dolgu için : Karadutlar robotlar geçirilir ve süzülür, süzülen sıvı choco labne ve pudra şekerle karıştırılıp dolapta dinlendirilir.
Sos için ; Frambuaz , karadut robotlar geçirilir ve süzülür sonrasında şeker ve kekikle pişirilir. Pişen sorumuza son olarak krema ekleyip kıvam verilir.
Herkese afiyet olsun #pınarlatatlidokunuşlar
#yasarüniversitesi
=Ot Kavurmalı Tortellini=
=Makarna Hamuru İçin=
100 gr semolina un
1 adet yumurta
15 gram zeytinyağ
=Tortellini İç Harcı İçin=
250 gr karışık ot (arapsaçı, ısırgan, pırasa, maydonoz vb)
4 adet sivri kuru biber ( boyutlarına göre adeti azlatabilirsiniz benim biberlerim ufaktı)
3 diş sarımsak
yarım limon kabuğu rendesi
5-6 gram limon suyu
20 gram zeytinyağ
15 gram tereyağ
=Ispanaklı Sos İçin=
200gram ıspanak
25 gram arapsaçı
30 gram zeytinyağ
20 gram izmir tulum
10 gram limon suyu
2 gr tuz
=Makarnayı Lezzetlendirmek İçin=
30 gram tereyağ
6-7 gram kırmızı toz biber
yarım limon kabuğu rendesi
2 gram tuz
=Sunum İçin=
ince ince kesilmiş izmir tulum dilimleri
yıldız anason ve şekerle karamelize edilmiş limon dilimleri
=Yapılış=
*Tarifimize ilk olarak makarna hamurumuzla başlıyoruz. 100 gr semolina ununu tezgahamjza alıyoruz ve ortasına havuz açarak daire şeklini veriyoruz havuzun içerisine yumurtamızı kırıp yağımızı ilave ediyoruz ve yumurtamızı çırpmayla başlıyoruz birbirine karışan yumurta ve yağı yavaşça unla birleştirerek yoğurmaya başlıyoruz, 10 dk yoğurduktan sonra hamurumuz hazır. Hamurumuzu streç filme sarıp kenarı kaldırıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Sırada tortellinimizin iç harcını hazırlıyoruz, iç harç için
Tavamıza yağlarımızı ekleyip ısıtıyoruz ve arkasından sarımsaklarımızı ince ince doğrayıp içerisine atıyoruz daha sonra kuru biberlerimizi 2 cm uzunluğunda doğrayıp içerisine atıyoruz, karışık otlarımızı doğrayıp içerisine atıyoruz ve yarım limon kabuğu rendesini de atıp kavurmaya devam ediyoruz. 10 dk kısık ateşte kavurduktan sonra ocaktan soğuması için kenarıya alıyoruz. Şimdi sırada ıspanak sosumuz var bunun için ıspanakları ve arapsaçını iyice yıkadıktan sonra haşlıyoruz ve haşlanan ürünlerimizi blenderın içerisine alıyoruz ve üzerine tulum peynirimizi yağımızı ve limon suyumuzu ekleyip blenderdan geçiyoruz tuz ilavesi için 2 gr tuz yeterlidir, sosumuz da hazır. Artık makarnamızı açıp tortellinimizi hazırlayabiliriz bunun için hamurumuzu hafif unalayarak merdane ile biraz inceltiyoruz ve ardından makarna makinemizde açıyoruz açtığımız hamuru orta boy bir kavanoz kapağı ile daire şeklinde kesiyoruz ve daire şeklinde ki hamurlarımızın ortasına yarım tatlı kaşığı iç harcımızdan yerleştiriyoruz ve yarım daire olacak şekilde katlıyoruz yarım dairemizin iki ucunu birleştiriyoruz ve tortellinimiz haşlanmaya hazır. kayanamakta olan suyumuza tortellinilerimizi atıyoruz ve 3 4 dk haşlamamız yeterlidir haşlanan ürünlerimizi tereyağımızla ısıtığımız tavamıza alıyoruz ve içerisine limon kabuğu rendesiyle toz biberimizi ilave ediyoruz ve 2 dk kadar tavada karıştırmamız yeterlidir. Sunum için limon dilimlerimizin üzerine yıldız anasonumu havandan geçiyoruz ve limonların üzerine ilave ediyoruz daha sonra şeker ilave edip pürmüzümüzle karamelize ediyoruz herkese afiyet olsun tortellinimiz hazır.
Somonlu kereviz ;
Mutfakta gün içerisinde kullandığımız birçok üründe bir sürü atık çıkarıyoruz aslında bu atıklarıda tüketilebilir hale getirip mutfakta da çevreciliği sağlayabiliriz. Bu konuda Kısık Ateş'in başlatığı Gıda Atıklarından Yeni 1 Öğün Yarışması Mutfakta çıkan atıkları değerlendirmem konusunda güzel bir ışık oldu.
Bugün sizlere yapıcağım yemekte ana ürünüm kereviz olucaktır. Kerevizin protein değeri düşük olduğundan dolayı bu proteini somonla arttırdım. Pesketaryan bir yemek olan bu yemeğimde kereviz atıklarından da neler yapabildiğimi sizlerle paylaşıcam.
Malzemeler :
-1 adet somon fileto
-1 adet havuç
1 adet ufak kereviz
Somonu Mühürlemek için :
2 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
yarım tatlı kaşığı esmer şeker
yarım tatlı kaşığı ince doğranmış zencefil
Atık kereviz salatasının sosu :
yarım limon suyu
yarım çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı hardal
bir tutam tuz ve karabiber
Sos için :
kereviz sapları ve yaprakları
3 yemek kaşığı zeytin yağ
yarım limon suyu
yarım tatlı kaşığı hardal
edebiliriz
İlk olarak somon filetomuz halka şeklinde kesip ikiye ayırıyoruz ve somon mühürlemek için kullanıcağımız malzemeleri bir kapta iyice karıştırıp sosu somonlarımıza iyice yediriyoruz ve 2 saat kadar dinlendiriyoruz. Kerevizimizin saplarını ve kabuklarını temizledikten sonra bu atıkları iyice yıkıyoruz,temizlenen kerevizi pişirine kadar kararmaması için limonlu suda bekletiyoruz. Havucumuzuda temizliyoruz ve soygaçımızla kesmeye devam ediyoruz,bu kestiğimiz havuçlarla,kerevizin saplarının yarısınıve çamurdan arındırdığımız kabukları 10 dakkika haşlıyoruz. haşlanan ürünlerimizi yarım limon suyu 1 tatlı kaşığı hardal bir tutam tuz,karabiber ve yarım çaybardağı zeytinyağ ile karıştırıyoruz. Temizlemiş olduğumuz kerevizi ise 1 parmak kalınlığında dilimleyip heryerine zeytinyağ sürüyoruz ve üzerlerine tuz ile karabiber serpiyoruz. bu süreçte mühürlenen somonlarımızı tavamızla birlikte ısıtarak pişiriyoruz ve her iki yüzü için 1 dakkika tutmamız yeterli. Son olarak somonla kerevizimize lezzet katması için lana kereviz sapları,yaprakları zeytinyağ hardal ve limonla bland edip servis edebilirizAfiyet olsun