İzmir’in çıtır gevreği mi, İstanbul’un simidi mi? Simit ve gevreği birbirinden ayıran farklar ve özellikler nelerdir? İşte detaylar…
04.10.2021Türk toplumunun en güzel sokak lezzetlerinden biri olan Simit, yemek kültürümüzün çok önemli bir parçasıdır.
Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan İstanbul kaynaklı bir yiyecek olarak düşünülmesine rağmen Evliya Çelebi, 17. yüzyılda yazdığı seyahatnamesinde Balkan coğrafyasında da simidin varlığından bahsetmekte ve orada simide, gevrek denildiğini anlatmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ‘’simit’’ olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler de gevrek demektedir.
Evet. İkisi de yuvarlak, ikisi de susamlı… Fakat tat olarak birbirine hiç benzemiyor... Çünkü tadında ve yapılışında birçok değişiklik olduğu aşikar.
Bugün sizlerle bu iki yiyeceğin karşılaştırmasını yapalım ve yorumlarda buluşalım istiyoruz! 😊
Peki nedir Simit ve Gevreği birbirinden ayıran farklar ve özellikler?
Tadına doyulmaz bu iki güzel lezzetin genel karşılaştırmasını yapmadan önce;
Simit nedir, nasıl yapılır?
Simit; şekerli, sütlü ve yağlı mayalı hamurdan hazırlanan bir hamur işidir. Halka şekli verilen simit susamla kaplanır ve fırına verilir. Susamlar orijinalinde su yardımı ile hamura bastırılır. Ancak son 20 yıldır su yerine pekmez kullananlar da vardır.
İyi bir simit için unun kalitesi, susamın kalitesi, fırında pişme sıcaklığı ve ustalık becerisi şarttır.
Eskiden nohut ya da çiçek mayası kullanılarak kazanlarda kaynayan, sıcak pekmeze atılıp soğutulduktan sonra fırına verilen simitler, bugün yaş mayalarla soğuk pekmezleme işleminden sonra fırına veriliyor.
Gevrek nedir, nasıl yapılır?
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ‘’simit’’ olarak adlandırılan bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler gevrek derler.
Hakiki gevrek hamuru nohut mayasıyla hazırlanır. İçinde süt veya şeker yoktur. Su, yağ, tuz ve nohut mayası karıştırılarak unla yoğurulur.
Halka şekli verilen bu hamur kaynayan pekmezin içine atılarak yaklaşık 10 dakika pişirilir. Kaynayan pekmezden alınan halkalar susama bulanır ve fırında yarım saat daha pişirilir. İki kere pişme işleminden geçtiği için çok daha çıtır ve gevrek olurlar.
Gevrek ve simit arasındaki temel farklar ve püf noktaları nelerdir?
İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki en büyük fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanır.
İstanbul’da pekmezleme işlemi ön pişirme olmadan soğuk olarak yapılır. Ardından susama bulanır, tavaya dizilir ve fırına verilir.
İzmir’de ise, gevrek hamuru yoğurulduktan sonra 5-10 dakika bekletilir. Kaynayan pekmez dolu kazanlarda ön pişirme yapılır. Daha sonra susama atılır. Burada şekli verildikten sonra fırında odun ateşinde pişirilir.
Simit bükülerek, gevrek avuç içerisinde düz olarak şekillendirilir.
Gevrek hamuru daha sert ve çıtır olur.
Simit hamuru daha kalın ve yumuşak olur.
İzmir ve İstanbul’a yolculuk yapanların yemeden dönülmemesi gerektiğine inandıkları gevrek ve simide özel halk fırınları dışında sokak tezgahlarından da ulaşabilirsiniz.
Peki, siz hangisini daha çok seviyorsunuz? İzmir çıtır gevreği mi, İstanbul simidi mi? Yorumlarda buluşalım 😊
Gevreğin daha çıtır olduğuna emin miyiz ? Hem kocaeli hem izmirde uzun süre yaşamış biri olarak, kocaeli'nde ve istanbul'da yapılan simitler çok daha çıtır. İzmir'de hiç çıtır gevrek yemedim. Bu karşılaştırmayı ise bence kesinlikle İstanbul kazanır.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?