Kısık Ateş
Blog

Nitelikli Türk Kahvesi Evde Nasıl Demlenir?

Nitelikli kahve nedir, nasıl yapılır? Doğru kahve demleme teknikleri ve püf noktaları nelerdir?

Nitelikli Türk Kahvesi Evde Nasıl Demlenir?
Paylaş
  • 14B
  • 118
  • Kaydet
  • Taze öğütülmüş kahve kullanmaya özen gösterin.
  • Öğütülmüş kahve alıyorsanız, saklama koşullarına dikkat edin.
  • Kahvenizi saklarken gün ışığından uzak, hava almayan bir kap içinde oda sıcaklığında saklayın. Buzdolabına koymayın.
  • Öğütülmüş kahve alırken ihtiyacınız kadar alın. Tüketeceğinizden fazla aldığınız kahve, zamanla tadının kaybolmasına ve bayatlamasına neden olur.
  • Isı yayılımı daha dengeli ve homojen olduğu için bakır cezve kullanmaya özen gösterin.
  • Bakır cezveniz yok ise cam, toprak ya da alüminyum cezve kullanabilirsiniz.
  • Bakır dışında kullanılacak olan cezvelerde en önemli etken, demleme zamanını yakalamak. 1 dakika 45 saniye ile 2 dakika aralığında olmalıdır.
  • Bakır olmayan cezvelerde bu zamanı yakalamak zor olabilir, ama bu zamanlara yakın demleme sürelerini yakalayabilirseniz lezzetli bir kahve içersiniz.
  • Kullanılacak olan su, oda sıcaklığından bir tık daha sıcak olmalıdır. Türk kahvesi ince öğütüldüğü için, demleme süresini kısaltarak acılaşma ve aşırı demlenmesinin de önüne geçmiş olursunuz.
  • Kullanılacak olan fincanın yapısı da en büyük etkenlerdendir. Ağız kısmının dar, alt kısmının da geniş olması gerekir.
  • Köpüğün daha homojen ve dağılmaması için dar, kahveyi içerken telvenin ağza gelmemesi için de alt kısmının geniş olması gerekir.
  • Kullanılacak olan cezvenin içerisine ilk önce 3 çay kaşığı (6/7 gram) kahve koyun.
  • Sonrası ile kullanılacak olan fincan ölçüsünde, yani bir fincan (60/70 gram) su koyun.
  • Önce kahve sonra suyu koyma nedenimiz, cezve içerisinde topaklanmayı önlemek ve bütün kahvenin su ile temasını sağlamak.
  • Karıştırmak için ahşap kaşık kullanın, bunun nedeni kullanılacak olan cezveye zarar vermemek.
  • Karıştırırken cezvenin içerisindeki su seviyesini geçmeden dairesel hareketler ile karıştırın.
  • Sonrasında hemen ocağın üzerine koyun ve demleme sırasında asla kahveye müdahale etmeyin. Kahve demlenirken bulunacağız müdahalede kahvenin acılaşmasına ve aşırı demlenmesine neden olur.
  • Çok fazla demlenmeden köpük oluşmaya başladığı andan itibaren 2,3 cm yükseldikten sonra ocaktan alın.
  • Köpüğün dağılmaması için cezveden fincana kahveyi aktarırken fincanı 45 derecelik açı ile tutarak dökün.
  • Telvenin köpükten ayrılması ve içilebilir bir ısıya gelmesi için 3 dakika bekleyin.
  • Kahvenizi içmeden önce su ile ağzınızı temizleyin.
Koray Erdoğdu
Koray Erdoğdu
Barista Eğitmeni

Yorumlar (1)

Ahmet AlperYıldız

Hocam bizim orda kahveyi sele verdi diye bir laf vardır. Kahveden sonra hemen su içene derler

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

37B Görüntüleme