Meyvelerin sağlığımıza etkileri nelerdir? 5 madde ile meyve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler… Diyette meyve ne zaman ve ne kadar tüketilmelidir? Taze meyve ile kuru meyve arasındaki farklar nelerdir? İşte detaylar…
16.11.2022Meyvelerin Faydaları Nelerdir?
Yaşadığımız doğa mucizelerle dolu; her mevsimde farklı besinleri yaşamımıza ekliyor. Beslenme uzmanları olarak sağlıklı beslenme örüntüsü içinde meyvelerden sıkça bahsediyoruz. Genel olarak meyvelerde; %80- 85 su, %3-18 karbonhidrat, %0.2-1 protein, %0.1-0.3 yağ, %0.3-0.8 mineral bulunur. Botanikte, bitkilerin olgunlaşmış çekirdekleri ve çekirdeğe yakın kısımlarına meyve denir. Peki, genel sağlığa nasıl katkısı olduğunu biliyor musunuz? Birçok tarife ve lezzetli atıştırmalığa ilham veren meyvelerin faydalarını öğrenelim.
Bağırsakların çalışmasını sağlar
Meyveler yüksek oranda lif ve su içerikleriyle bağırsakların çalışmasına yardımcıdır. Kayısı, mürdüm eriği, şeftali, kiraz gibi birçok meyve vitamin desteği sağlamasının yanı sıra, bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral meyvelerde cömert miktarda bulunur. Bu nedenle düzenli meyve tüketenler bağışıklık konusunda doğal koruma geliştirir. İçeriğindeki C vitamini özellikle turunçgiller başta olmak üzere çilek, tropikal meyvelerde de bulunmaktadır. C vitamini açısından en zengin besinlerden biri de kuşburnudur(2000-3000mg/100g).
Hücre yenilenmesini sağlayabilir
Zamanla ortaya çıkan cilt kırışıklığı, lekelenme gibi problemlerde hücre yenilenmesi önemlidir. Meyveler vitamin, mineral, antioksidan ve hücre yenileyici bileşenleriyle cildi destekler. Ölü hücrelerin vücuttan atılmasına, yaşlanma etkilerinin yavaşlatılmasına yardımcı olur. Mandalina, greyfurt, portakal gibi meyveler mevsiminde düzenli tüketilerek cilde dost C vitaminiyle hücrelerin yenilenmesine destek olur.
Kansızlığı önlemeye yardımcı olabilir
Kansızlık kötü beslenme ya da kronik rahatsızlıklar sebebiyle ortaya çıkabilir. Kuru üzüm, kuru erik, kayısı gibi meyvelerin demir içerikleri yüksek olmakla birlikte kansızlığın ortaya çıkmasını önlemede de yardımcı olabilirler. Aynı zamanda kansızlık tedavisini desteklerler.
Kolesterolü dengeleyebilir
Meyveler kolesterol içermezler. İçerdikleri vitamin ve minerallerle kolesterolü dengeler, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olurlar.
Meyve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diyette Meyve Ne Zaman Tüketilmeli?
Diyet sürecinde günlük iki, üç porsiyon meyve tüketilebilir. Diyette meyve için en ideal öğün ara öğündür ancak yanına mutlaka protein veya yağ ekleyerek. Aç karnına meyve tüketmek kan şekerini negatif etkileyecektir. Ara öğünlerde meyve tüketerek günlük enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilirsiniz. Yoğun tempoda çalışan ya da kahvaltı yapamayanlar güne meyve başlayabilir. Kahvaltıda bir porsiyon mevsiminde alınmış meyve, bir bardak süt veya yoğurt ile tercih edilebilir. Meyveler lifli yapıları, vitamin ve mineralli içerikleriyle kilo vermenize yardımcı olabilir ancak tek başına kilo verdirici etki göstermezler. Bu nedenle sadece meyve içeren diyet – detoks programlarını beslenme uzmanınıza danışmadan yapmayın.
Taze meyve mi kuru meyve mi tüketilmeli?
Sağlıklı beslenme açısından taze ve kuru meyveler benzer faydalara sahiptir. Her iki meyve de katkısız üretilmiş, hazırlanmışsa eğer sağlığınıza destek olur, beslenme kalitenizi artırır. Meyveler sahip oldukları antioksidan, vitamin, mineral ve bileşenler açısından bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Meyve tüketiminde taze mi kuru mu sorusunun yanıtım; mevsiminde taze, mevsim dışında ise kuru şeklinde olmaktadır. Kuru meyvelerin şeker içerikleri tazelere göre daha yüksektir. Bu nedenle tüketeceğiniz meyvelerin şeker oranını unutmayın, işlem görmemiş doğal yöntemlerle kurutulmuş meyveler tercih edin ve porsiyona mutlaka dikkat edin.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?