Macar mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri olan Gulaş’ı duymayan var mı? Peki, Gulaş kelimesinin kökenini ve ilk nasıl kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? İşte detaylar…
01.10.2024Gulaş’ın Hikayesi
Bol etli bir yemek olan Gulaş’ın kelime anlamı 'çoban' olan Macarca 'Gulyás' sözcüğüne dayanır.
9. yüzyılda Macar çobanlar, sürüleri otlatmaya götürdüklerinde, yanlarında taşıyabilecekleri yiyecekler alırdı. Kuşbaşı etleri soğan ve diğer malzemelerle birlikte ağır ateşte pişirir, daha sonra yemeği kurutur ve koyun işkembesinden yapılan tulumlarda saklardı. Kurutulmuş haldeki yiyeceğin yenilecek kadarına su katarak, yemek ya da çorba şeklinde hazırlanırdı.
Günümüzde Gulaş, Macar mutfağından Dünya mutfağına ulaşan en ikonik yemeklerden biri olarak kabul ediliyor!
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanıyor? Sezar salatasının tarihi ve ortaya çıkış hikayesi için hemen tıklayın!
Güllaç denince akla Ramazan, Ramazan denince güllaç gelmektedir. Güllaç kaçıncı yüzyıla ait bir tatlıdır? Eskiden nasıl yapılırmış? İşte tüm detaylarıyla güllaçın tarihi...
Gastronomik değere sahip olan tarhananın coğrafi işaretlemedeki yeri ve önemi nedir? Tarhana genellikle ne zaman yapılır ve nasıl kurutulur? Tarhana çeşitleri nelerdir? İşte tüm detaylar…