Kısık Ateş
Blog

Etin Faydaları Nelerdir?

Kırmızı ve beyaz etin faydaları nelerdir? Et hangi vitamin ve mineralleri içerir? Haftada kaç gün et tüketilmeli? Etin kilo alıp vermeye etkisi nedir?

Etin Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 28B
  • 34
  • Kaydet

Etin Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudu için gerekli olan başta protein olmak üzere yağ, vitamin, mineral gibi besin öğeleri kırmızı ve beyaz ette bulunmaktadır. Peki, kırmızı ve beyaz etin faydaları nelerdir? Et hangi vitamin ve mineralleri içerir? Haftada kaç gün et tüketilmeli? Etin kilo alıp vermeye etkisi nedir?

Kırmızı Etin Faydaları

Kırmızı et çinko, fosfor, demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, selenyum mineralleri; A, B1, B6, B12 gibi önemli vitaminler içerir. Kırmızı et önemli bir hayvansal protein kaynağıdır.

Saça keratin desteği verir

Kırmızı ette bulunan keratin, saçın temel ihtiyaçlarından biri sayılır. Keratin saç dökülmesini ve yıpranmayı önlemeye yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirebilir

Kırmızı et, bağışıklık sisteminin güçlü bir destekçisidir. Özellikle B kompleks vitaminleri ve glutatyon bağışıklığı destekler, vücut direncini artırmaya yardımcı olur. Hastalıklara karşı kalkan oluşturmanın doğal yollarından biri dengeli et tüketmek olabilir.

Kas ve kemik sağlığını destekler

Etin içeriğinde yer alan protein, kalsiyum ve keratin; kaslarla kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Keratin kas büyümesi ve gelişimini desteklerken, kaslara yüksek oranda enerji sağlayarak dayanıklılığı artırır. Kırmızı et en kaliteli protein kaynaklarından biri olarak büyüme çağındaki çocuklardan yetişkinlere kadar herkes için kas ve kemik sağlığının destekçisidir.

Kansızlığa iyi gelir

Demir eksikliği anemisi çocuklar ve genç kadınlar başta olmak üzere en yaygın problemlerden biridir. Demir mineralinin vücudumuzda bir çok hücresel işlevi bulunmaktadır. Eksikliğinde halsizlik ve yorgunluk sık görülmektedir. Kırmızı et vücuttaki kansızlığın giderilmesine yardımcı olur, demir alımını destekler.

Enerji ihtiyacını karşılayabilir

Sporcuların beslenme programında kırmızı etin yer almasının temel sebeplerinden biri de günlük enerji ihtiyacını desteklemesi ve fiziksel performansı artırmaya yardımcı olmasıdır. Kırmızı etten alınan enerji kasların gelişimini desteklerken aynı zamanda fiziksel dayanıklılığı da artırmaya yardımcıdır.

Ne Kadar Kırmızı Et Tüketilmeli?

Kırmızı etin, haftada 2-3 gün 100 gram kadar tüketimi bir çok birey için yeterli olmaktadır. Porsiyon olarak değerlendirildiğinde haftada en az iki kez tüketilmesi önermekteyiz. Kırmızı et sağlık için faydalı, destekleyici bir kaynak olmasına rağmen önerilerden fazla tüketiminde sağlık için negatif durumlar yaratabilir.Kırmızı et içeriğindeki demirden maksimum yararlanmak için etin yanında bol limonlu yeşil bir sakalata tüketilmelidir.

Kırmızı Et Besin Değeri

100 gram (az yağlı) kırmızı etin besin değerleri;

  • Kalori: 156 kkal
  • Protein: 19.7 gr
  • Yağ: 8 gr
  • Karbonhidrat ve lif içermez.

Beyaz Etin Faydaları

Beyaz et; protein başta olmak üzere niasin, B6, B12 vitaminleri ile demir, fosfor, çinko gibi mineralleri içerir. Tavuk, kaz, ördek, tavşan, hindi eti ve balık gibi ürünleri temsil eder. Kırmızı ete ideal bir alternatif olan beyaz et, tamamlayıcı hayvansal proteinlerden biridir.

Demir desteği verebilir

Beyaz et grubunda hindi anemi rahatsızlığını önlemeye yardımcı olabilir, tedaviyi destekleyecek zenginlikte demir minerali içerir.

Kas gelişimini destekler

Spor yapanların, vücut geliştirenlerin favori besini beyaz ettir. Beyaz et, kırmızı ete göre yağ ve kolesterol oranı düşüktür ve yüksek kalite protein içerir. Kasları destekler, protein alımıyla birlikte kas gelişimine yardımcı olur, kas zedelenmelerinin çabuk iyileşmesine destek verir, yaşa bağlı gelişen kas kaybını önlemeye çalışır.

Bağışıklık sistemini destekler

Çinko, demir, selenyum gibi güçlü değerlere sahip beyaz et, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı daha güçlü olmasına yardımcıdır. Beyaz et hem bağışıklığı güçlendirmeye hem de riskleri düşürmeye destek verir.

Kilo vermeye yardımcı olur

Diyet listelerinde sıklıkla beyaz ete yer verilir bunun sebebi yüksek protein içeriği ile uzun süre tok kalmaya yardımı olmasının yanı sıra yağ oranları da daha düşüktür. Sağlıklı kilo verme sürecine yardımcı olur.

Ne Kadar Beyaz Et Tüketilmeli?

Beyaz etin, haftada 2-3 gün 120 gram kadar tüketilmesi bir çok birey için yeterli olmaktadır. Beslenme programlarında yanında salata ve sebze ile tüketilmesi hem tokluk destekleme de hem de lif alımında çok daha değerli olacaktır.

Beyaz Et Besin Değeri

100 gram tavuk eti (göğüs eti, derisiz) besin değerleri;

  • Kalori: 120 kkal
  • Protein: 22.5 gr
  • Yağ: 2.62 gr
  • Karbonhidrat ve lif içermez.

Etleri Nasıl Pişirmeliyiz?

  • Et mümkün olduğu kadar iyi pişmiş bir şekilde tüketilmelidir. Pişirme sırasında etin merkezi sıcaklığının 72°C olması gerekmektedir.
  • Yüksek ısıda yanmış etlerde (mangal, kızgın yağda kızartma) karsinojen etkinlik gösteren nitrozaminler de oluşur.
  • Doğru pişirme yöntemi; ortaya yakın ısıda uzun sürede pişmeli, su kaybı önlenmelidir.
  • Kızartma ve kavurma yapmak yerine ızgara, fırında pişirme veya haşlanma yöntemleri tercih edilebilir.

Etleri Saklarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Etler, buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir.
  • Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi mikroorganizmaların üremesine sebep olur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir.
  • Çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
  • Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır.
  • Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir.
Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

37B Görüntüleme