Beyaz ve kara dut, su oranı yüksek sağlıklı meyvelerdir. Her iki dut türü de hem tazeyken hem kuruyken sağlıklı ve lezzetlidir. Peki, kurutulmuş dut neye iyi gelir? Dut kurusunun insan sağlığına faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?
05.04.2021Dut Kurusunun Faydaları Nelerdir?
Beyaz ve kara dut, su oranı yüksek sağlıklı meyvelerdir. Her iki dut türü de hem tazeyken hem kuruyken sağlıklı ve lezzetlidir. Beslenme uzmanları dutun sağlıklı yönüne dikkat çekerek tüketilmesini öneriyor. Tazeyken toplanılan dutlar, doğal yöntemlerle kurutularak içerdiği sudan arındırılıyor, kuru dut çıkıyor ortaya. Kuru dut vitamin, mineral ve güçlü bileşenleriyle sağlığı destekliyor. Kuru dut B1, B2, C vitaminleri; demir, kalsiyum gibi faydalı mineralleri bünyesinde barındırıyor. Dut kurusunun faydaları oldukça ilgi çekici. Gelin, birlikte kuru dutun lezzetini destekleyen sağlık yönünü inceleyelim. İşte kuru dutun faydaları;
Doğal antibiyotik desteği sağlar
Doğal antibiyotik besinler listesinde dut kurusu ilk sıralarda yer alır. Hastalıklara sebep olan zararlı bakteriler antibiyotik desteğiyle azalır, bünye daha güçlü hale gelir. Dut kurusu içerdiği antioksidan ile risklere karşı bağışıklık sistemini destekler.
Karaciğer ve böbrekleri kormaya destek sağlar
Karaciğer ve böbreklerde biriken toksinler, sağlığı olumsuz etkiler. Dut kurusu toksinlerden arınmaya yardımcı olur, böbrek ve karaciğer sağlığını korumak için destek sağlar. Sigara ve alkolün zararlı etkilerine karşı dahi korumaya yönelik yardımcı olur.
Kanın temizlenmesine destek sağlar
Geleneksel tıp, doğadaki şifa kaynaklarından sıklıkla yararlanır. Kanın temizlenmesine, dolaşımının artmasına yardımcı olduğuna inanılan kuru dut, kalp ve damar sağlığını da desteklemektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
C vitamini deposu kuru dut, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kuru dut özellikle kış mevsiminde çok tüketilir, kış hastalıklarına karşı bünyeyi destekler. Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz enfeksiyonunda kuru dut iyileşmeye destek olur.
Kalp ve damar sağlığını yardımcı olur
Kalp ve damar sağlığını korumada, riskleri önlemede kuru dut müthiş bir destekleyicidir. Kan sağlığını korumaya, kanı temizlemeye, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olan kuru dut, düzenli tüketildiğinde kalbi destekler.
Kan şekerini dengelemeye destek olur
Diyabet hastaları kuru dutu dikkatle ve keyifle tüketebilir. Kuru dut, kan şekeri seviyesini ideal bir seviyede tutmaya yardımcı olur, diyabet kontrolü yapmanıza destek sağlar.
Göz yorgunluğunu destekler
Kuru dut A vitamini desteğiyle gözlerdeki kuruluğu, yorgunluğu önlemeye yardımcı olur. Özellikle masa başı çalışan ve bilgisayar ekranına çok maruz kalan kişiler kuru dut desteğiyle gözlerini koruyabilir.
Cilt ve saç sağlığını beslemeye destek olur
Cildin ve saçın neme, sağlıklı yağlara, vitaminlere, minerallere ve sağlıklı kan dolaşımına ihtiyacı vardır. Kuru dut, cildin ve saçın ihtiyaç duyduğu desteği verir, özel bir tedavi uygulanıyorsa sürece yardımcı olur.
Dut kurusunun diğer faydaları ise şöyledir;
Dut Kurusunun Zararları
Dut kurusunun sağlığa zararları ve yan etkileri şöyledir;
Dut Kurusu Nasıl Tüketilir?
Kuru dutu doğrudan kuru yemiş gibi tüketebileceğiniz gibi çay olarak da demleyip içebilirsiniz.
Dut Kurusunun Kilo Alıp Vermeye Etkisi
Kuru dut düzenli ve önerildiği gibi bir avuç tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Aşırı tüketim ve sağlıksız beslenme rutininde ise kilo almaya sebep olur.
Dut Kurusunun Besin Değeri
100 gram kuru dutun besin değeri;
Dut kurusu magnezyum, demir, potasyum, fosfor ve lif içerir. Her meyvenin kuru hali daha yüksek kalorili olduğu gibi dutta da aynı durum gereçerlidir. Bu nedenle ara öğünlerde kalori kontrolü yapabilmek için 2 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tüketim yapılması tavsiye edilir.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?