Aşçı kime denir? Mutfak şefi kime denir? Aşçı ve mutfak şefi arasındaki temel farklar nelerdir? Aşçılar ve şefler nerelerde çalışabilir? Aşçı veya şef olabilmek için kaç yıl okul okunmalıdır?
20.03.2022Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir?
Aşçı ve şef arasındaki temel fark eğitimde başlıyor. Aşçılık 2 yıllık bir önlisans bölümü, şeflik ise Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimine bağlı olarak 4 yıllık lisans bölümüdür. Aşçılar ve şefler arasındaki farklar mutfaktaki rolleriyle de ayrışır. Aşçılar yemek yapmakla mükellef kişilerdir. Şefler ise yemeği sanata dönüştürerek etkili pişirme dereceleriyle hazırlayan hem. Mutfağı hem restoranı yönetebilecek vasıfta kişilerdir.
Aşçılık bir meslek grubu olarak daha çok hastane, yemek şirketi, okul, kamu ve özel sektör kurumlarında ya da bir esnaf lokantası gibi girişimlerde daha çok yer bulur. Aşçılık mesleğinin temelinde bir yemeği pişirmek, yemeye hazır hale getirmek yatar. Şefler bu noktalarda daha kapsamlı ve estetik anlayışlarla aşçılarda tamamen ayrılır. Şeflerin çalışma ortamları lüks restoranlar, oteller, önemli organizasyonlar gibi yerlerdir. Üstelik şefler yemeği karın doyuran bir araç olarak görüp hazırlamaz, yemeği göze, kültüre, estetiğe uygun şekillerde en lezzetli haliyle konuklara sunmayı hedefler.
Aşçı ve Şef Arasındaki Farklar Her Alanda Ortaya Çıkar
Aşçılar mevcut yemekleri tarife uygun pişirir, hazırlar. Şefler bu aşamada yine farklılık gösterirler. Çünkü şefler hazır tariflerden ziyade kendi tariflerini geliştirir, tariflere kendi yorumlarını ve estetik anlayışlarını katarak servise hazır tabaklar hazırlarlar. Şefliğin estetik ve kültürle birleşmiş sofistike bir tarafı olduğunu kabul etmek gerekir. Aşçılar mutfakta çok yönlü çalışmaya uygun kişiler olarak ustalaşmış becerilere sahiptir. Şefler bir ekibi, mutfağı ve restoranı yönetmeye muktedir yetiştirilirler.
Her şeyden önce aşçı ve şef arasındaki fark temel bilgiden kaynaklanır. Eğitim derecelerinin farklılığı ve kalitesi de aradaki farkı artırır. Yerel ve dünya kültürüne hâkim olan şefler hem geleneksel hem modern mutfağı yakından tanırlar. Bir şef tarafından hazırlanan tabakla aşçı tarafından hazırlanan tabak farkı bir bakışta dahi gözlenebilir. Şefler yoğun bir emek ve bilgi sonucunda bulunduğu konuma ulaşırken aşçılar daha çok pratikle doğrudan standart bir konuma erişirler.
Şefler Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sonucunda ortaya çıkar. Ancak bu bölümden mezun olan bireyler şef sıfatıyla iş yaşamına atılmaz. Çünkü okudukları bölüm, aldıkları çok yönlü eğitim mutfakla, yemekle ilgili çok kapsamlı bir iş alanı açar mezunlara. Yemek yazarı, gurme, eleştirmen, yayıncı, programcı, beslenme koçu, yemek fotoğrafçısı, restoran yöneticisi gibi şeflik dışında daha birçok meslek dalında var olabilir. Aşçılar ise mutfakta yemek yapan kişi olarak kariyer yaparlar. Aşçı ve şef arasındaki fark çalışma alanlarında yoğun şekilde dikkat çeker.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.
Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!