Kısık Ateş
Blog

Akide Şekerinin Tarihi Hikayesi

Akide şekerinin tarihi: Akide şekerinin Osmanlı dönemine dayanan tarihi hikayesi nedir? Osmanlı döneminde çok popüler olan akide şekerinin anlam ve önemini sizler için araştırdık!

Akide Şekerinin Tarihi Hikayesi
Paylaş
  • 40B
  • 50
  • Kaydet

Türk Mutfağına yer eden şekerlemelerden biri de: Akide Şekeri!

Akide şekeri, Türk ve Osmanlı mutfağının en eski şekerleme türlerinden biridir. 

Bugün bazılarının Konya şekeri veya Mevlana şekeri dediği şekerin tarihi Osmanlı İmparatorluğu zamanına dayanıyor. Akide sözcüğü, Arapça akit sözcüğünden geliyor ve ‘bağlılık, sözleşme, bağlanma, birbirinden ayrılmama’ anlamlarını taşıyor. Aslında akide şekerinin sert yapısı göz önünde bulundurulduğunda bu isim kulağa oldukça anlamlı geliyor.

Akide şekeri, Osmanlı döneminde yeniçerilere ulufe töreninde ve devletin önemli kişilerine ikram edilirmiş. Sert ve renkli yapısı ile devleti simgelediği düşünülürmüş. Ulufe töreninde ikram edilen akide şekerlerini yiyen askerler devlete olan bağlılıklarını ve itaatlerini kanıtlar, söz verirlermiş.

Osmanlı dönemi boyunca oldukça popüler olan bu şeker genellikle bayramlaşmaya gelen çocuklara ve misafirlere ikram edilen şeker olarak hafızalarımızda yer etmiştir.

Dünya’da akide şekerinin üretildiği tek yer Türkiye’dir.

Türk şekercilik kültürünün en önemli buluşlarından olan akide şekeri: hoş kokusu, iştah kabartan göz alıcı renkleri ve lezzetiyle ‘’tatlı yenilip, tatlı konuşulan’’ bir kültürün simgelerindendir.

Damakları şenlendiren bu güzel akide şekeri neymiş, nasıl yapılırmış gelin birlikte göz atalım…

Akide Şekeri Nasıl Yapılır?

Eskiden, kelle şekeri olarak bilinen son derece iyi kalitedeki şekerler havanda dövülüp, odun ateşinde, bakır kazanlarda eritilip, pişirilirmiş. Pişirilen şekerler ise yüksek sıcaklığa dayanabilen mermerlere dökülür ve üstünde soğutmaya bırakılırmış. Soğuma sırasında ise şeker ağdasına gül suyu, bergamot, portakal, limon, vişne gibi meyve usareleri, tarçın, gül, nane gibi aromalar ile fındık gibi kuruyemişler katılırmış. 1 kazan 17 kilo alır, her kazan bir başka renk şeker boyasıyla doldurulmak suretiyle yine odun ateşinde kaynatılırmış. Kaynatılan şeker, taşa dökülerek karıştırılır ve tenekelere doldurulup bakkal, dükkan ve toptancılara dağıtılırmış.

Günümüzde oldukça fazla çeşidine ulaşmak mümkün. Büyük bakır kazanlarda kaynatılan şerbetler farklı aromalarla, kuru meyvelerle ve baharatlarla karıştırılır. Şeker bal ile hamur kıvamı verilir ve macun olana kadar çekilir. Daha sonra macuna şekil verilmeye başlanır. İstenilen şekle göre macun çekilir. En çok çubuk şeklinde çekildikten sonra kesilir ve kare şekli verilerek yapılır. Tercihe göre gıda boyalarıyla renk verilebilir ve renkler karıştırılabilir.


Akide Şekeri Nasıl Muhafaza Edilir?

Evinize akide şekeri alıyorsanız havayla temas etmeyen temiz cam kavanozlarda saklamaya özen gösterin. Böylelikle tazeliğini daha uzun süre koruyabilirsiniz.

Akide Şekeri Nerelerde Satılır?

Büyük şekercilerde, tarihi çarşılarda ve eski tatlıcılarda çeşitli akide şekerlerine ulaşabilirsiniz.

Kısık Ateş önerisi olarak Tarihi Şekercibaşı Ali Galip‘i ziyaret etmek için tıklayın!

Akide ve Mevlana Şekeri Arasındaki Fark Nedir?

Mevlana şekeri (Konya şekeri) ile akide şekerinin arasında çok büyük bir fark yoktur. Mevlana şekeri akidenin bir çeşididir. Akide şekerine göre daha düşük ısıda pişirilir. Biraz sert olmasına rağmen ağızda kolayca dağılıp hemen eriyen bir şeker türüdür.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Sezar Salatasının Hikayesini Biliyor Musunuz?

Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanıyor? Sezar salatasının tarihi ve ortaya çıkış hikayesi için hemen tıklayın!

22B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Güllaçın Tarihçesi

Güllaç denince akla Ramazan, Ramazan denince güllaç gelmektedir. Güllaç kaçıncı yüzyıla ait bir tatlıdır? Eskiden nasıl yapılırmış? İşte tüm detaylarıyla güllaçın tarihi...

51B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Kültürel Mirasımız Olan Tarhanayı Ne Kadar Tanıyoruz?

Gastronomik değere sahip olan tarhananın coğrafi işaretlemedeki yeri ve önemi nedir? Tarhana genellikle ne zaman yapılır ve nasıl kurutulur? Tarhana çeşitleri nelerdir? İşte tüm detaylar…

173B Görüntüleme