FIRIN MAKARNA
Malzemeler
Hazırlanışı
Makarnayı tuzlu suda istediğiniz pişme derecesinde haşlıyoruz. Ben yumuşak seviyorum. Makarna haşlanırken beşamel sosunu hazırlayalım. Tencereye tereyağını alıp eritiyoruz ve üzerine unu ekleyip karıştırıyoruz. Kokusu çıkan una azar azar sütü ekleyip topaklanmaması için hızlıca karıştırıyoruz. Sosumuz kaynadıktan sonra tuzunu ve dilersek baharatını ekleyip altını kapatıyoruz ve suyunu süzdüğümüz makarnaya ekleyip karıştırıyoruz. Makarnayı dikdörtgen borcama aktarıp üzerine kaşar peyniri rendesini ekleyip 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Üzeri kızaran makarnamızı fırından çıkarıp ilk sıcağı çıktıktan sonra servis ediyoruz ve afiyetle yiyoruz 😋 yanında vişne hoşafı harika oluyor .
MAKARNALI BÖREK
Malzemeler
Hazırlanışı
Öncelikle makarnayı haşlıyoruz ve suyunu süzdükten sonra içine peynirleri, karabiberi ve koyulmuş maydonozu ekleyip karıştırıyoruz. Sosu için karıştırma kabına 3 yumurtayı kırıyoruz üzerine yarım su bardağı sıvıyağ ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine sütü ekleyip tekrar karıştırıyoruz ve sosumuz hazır. 2 yemek kaşığı yağ ile borcamımızı yağlıyoruz. Yufkayı üzerine kenarlardan taşacak şekilde seriyoruz. Üzerine kalan bir yufkayı dörde bölüyoruz ve iki parçasını tabanına borcamdaki yufkanın üzerine seriyoruz. İçine makarnalı harcımızı eşit şekilde döküyoruz. Sosumuzu her tarafına gelecek şekilde makarnanın üstüne döküyoruz. 2 kepçesini bırakıyoruz. Yufkamızın kenarlardan kalan kısımları kapatıyoruz. Kalan 2 parça yufkayı da böreğin üzerine kapatıp kalan sosu üstüne gezdiriyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derece fırına böreğimizi sürüyoruz. Yaklaşık yarım saat kırkbeş dakika kadar altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen böreğimizi fırından çıkarıp yarım saat dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebiliriz. Sıcak sıcak kesersek içi dağılabilir.
PATATES PÜRESİ YATAĞINDA ET KAVURMA
Malzemeler
Eti pişirmek için tava ocağa koyulur ve kızdırılır. Ardından et tavaya alınır suyunu salıp çekene kadar kapağı kapalı şekilde pişirilir.Suyunu çeken etin içine zeytinyağı ve tuzu ilave edilir. Az daha kavurulur.
4 adet orta boy patates kabukları soyulur, bölünür ve haşlanır pişen patateslerin suyu süzülür ve içine kaşar peyniri rendesi, tereyağı ve tuz eklenip ezilerek püre yapılır.
Tabağa önce patates püresi alınır üzerine kavrulmuş et ilave edilir. En son olarak da tereyağı yakılır ve içine kırmızı pul biber karıştırılır etin üzerine dökülür. Yemeğimiz servise hazırdır afiyet olsun.
GÜVEÇTE TAVUK SOTE
Malzemeler
Beşamel sos için
Üzer için
Hazırlanışı
Havuç ve patatesi soyup küp küp doğruyoruz ve bezelyeyle birlikte tencereye alıp üzerine su ekleyip haşlıyoruz. Dilerseniz hazır garnitür kullanabilirsiniz. Sebzeler haşlanırken soğanı yemeklik doğrayıp tavada kavurmaya bırakıyoruz. Bu arada tavuğu kuşbaşı, biberleri de yemeklik doğruyoruz. (Benim yazdan hazır doğranmış dondurulmuş vardı) Doğradığımız tavuğu kavrulan soğana ilave ederek tavuğu da pişirmeye başlıyoruz. Hafif kavrulan tavuğa biberleri ekliyoruz. Hepsini iyice pişene kadar ara ara karıştırıyoruz. Karabiber ve tuzunu ekliyoruz. Altını kapatmadan önce garnitürünü ekliyoruz, hepsini karıştırıp altını kapatıyoruz ve güveç kaplarına pay ediyoruz.
Beşamel sos için tavaya tereyağını alıyoruz eritip üzerine unu ekliyoruz. Unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ve üzerine 1,5 bardak sütü azar azar karıştırarak ekliyoruz. Üzeri göz göz olana kadar karıştırıyoruz. Tuzunu ve karabiberini ekleyip altını kapatıyoruz. Güveçlerin üzerine beşamel sosu pay ediyoruz. En son olarak kaşar peyniri rendesi ekleyip 190 derece fırında kaşarlar eriyip üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen yemeğimizin ilk sıcağı çıktıktan sonra servise hazırdır efendim afiye olsun.
ÇİKOLATA PARÇALI KURABİYE
Malzemeler
Hazırlanışı
ÇİKOLATA PARÇALI FINDIKLI KAKAOLU KEK
Malzemeler
Hazırlanışı
Yağ ve şeker köpürene kadar çırpılır. Üzerine süt eklenerek karıştırılır. Toz malzemeler eklenir karıştırılır. Kırılmış fındık kek harcına ilave edilir. Kek harcı iyice karıştırılır. Portakal bavulu rendesi ilave edilir karıştırılır. Yağladığımız kek kalıbına kek harcı dökülür ve 170 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk pişmeye bırakılır. Kek pişerken ilk yarım saat fırını açmıyoruz ki kabaran kek sönmesin. Kekin pişip pişmediğini bir kürdan batırarak anlayabiliriz. Kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir. Pişen kekimizi çıkarıp üstünü örtüyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak kesip afiyetle yiyoruz. Afiyet olsun 😋
ETLİ NOHUT YEMEĞİ
Malzemeler
Hazırlanışı
Nohutları geceden suya ıslıyoruz veya sabahtan kaynar suyla ıslıyoruz. Islanan nohutlarımızı düdüklü tencereye alıyoruz üstüne etleri koyuyoruz ve üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken üzerine çıkan kefini alıyoruz. Nohut kaynarken bi yandan da yağı tavaya alıyoruz yemeklik doğradığımız soğanları kavuruyoruz içine domates ve biner salçasını ekliyoruz kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulan soğanı kefini aldığımız nohuta ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. Düdüğü ötene kadar yüksek ateşte düdük ötünce kısık ateşte 40 dakika pişiriyoruz. Pişen yemeğimizi açmadan önce havasının iyice çıktığından emin olalım. Yemeği daha küçük bir tencereye alıyoruz ve tuzunu ilave edip 10 dk dinlendiriyoruz. Dinlenen yemeğimiz servise hazırdır afiyet olsun.
BALKABAĞI TATLISI
Malzemeler
Hazırlanışı
HAVUÇLU FINDIKLI KEK
Malzemeler
Hazırlanışı
Yağ ve şeker köpürene kadar çırpılır. Üzerine süt eklenerek karıştırılır. Toz malzemeler eklenir karıştırılır. Havuç rendelenir içine 1 tatlı kaşığı un eklenir ve karıştırılarak kek harcına ilave edilir. Kırılmış fındık kek harcına ilave edilir. Kek harcı iyice karıştırılır. Yağladığımız kek kalıbına harcımızı dökelim ve 170 derecede önceden ısıtılmış fırında kekimiz yaklaşık 45 dk pişmeye bırakılır. Kek pişerken ilk yarım saat fırını açmıyoruz ki kabaran kek sönmesin. Kekin pişip pişmediğini bir kürdan batırarak anlayabiliriz. Kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir. Pişen kekimizi çıkarıp üstünü örtüyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak kesip afiyetle yiyoruz. Afiyet olsun 😋