Kısık Ateş
Betül Kara
Betül Kara

Hakkında

Güzel yemekler paylaşılmayı hakeder.Her yapanın el lezzeti farklıdır bu fark dünya mutfağına yansımıştır. Ben de kocaman dünya mutfağı içinde küçük bir elim sadece.Beni takip etmek isteyen olursaİnstagramdan @kara_chef_ yazarak bana ulaşabilir veya YouTube kanalımdan takip edebilirsiniz https://youtube.com/channel/UC2KStK_-6xRectTKA37qlow

9 ay önce

FIRIN MAKARNA

Malzemeler

  • 1 paket haşlanmış penne makarna
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Üzeri için 100 gr kaşar peyniri rendesi

Hazırlanışı

Makarnayı tuzlu suda istediğiniz pişme derecesinde haşlıyoruz. Ben yumuşak seviyorum. Makarna haşlanırken beşamel sosunu hazırlayalım. Tencereye tereyağını alıp eritiyoruz ve üzerine unu ekleyip karıştırıyoruz. Kokusu çıkan una azar azar sütü ekleyip topaklanmaması için hızlıca karıştırıyoruz. Sosumuz kaynadıktan sonra tuzunu ve dilersek baharatını ekleyip altını kapatıyoruz ve suyunu süzdüğümüz makarnaya ekleyip karıştırıyoruz. Makarnayı dikdörtgen borcama aktarıp üzerine kaşar peyniri rendesini ekleyip 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Üzeri kızaran makarnamızı fırından çıkarıp ilk sıcağı çıktıktan sonra servis ediyoruz ve afiyetle yiyoruz 😋 yanında vişne hoşafı harika oluyor .

user feed images
user feed images
9 ay önce

MAKARNALI BÖREK

Malzemeler

  • Yarım paket penne makarna
  • 2 adet yufka
  • 200 gr beyaz peynir
  • 100 gr kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım su bardağı + 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2,5 su bardağı süt
  • 3 adet yumurta
  • 10 dal maydonoz

Hazırlanışı

Öncelikle makarnayı haşlıyoruz ve suyunu süzdükten sonra içine peynirleri, karabiberi ve koyulmuş maydonozu ekleyip karıştırıyoruz. Sosu için karıştırma kabına 3 yumurtayı kırıyoruz üzerine yarım su bardağı sıvıyağ ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine sütü ekleyip tekrar karıştırıyoruz ve sosumuz hazır. 2 yemek kaşığı yağ ile borcamımızı yağlıyoruz. Yufkayı üzerine kenarlardan taşacak şekilde seriyoruz. Üzerine kalan bir yufkayı dörde bölüyoruz ve iki parçasını tabanına borcamdaki yufkanın üzerine seriyoruz. İçine makarnalı harcımızı eşit şekilde döküyoruz. Sosumuzu her tarafına gelecek şekilde makarnanın üstüne döküyoruz. 2 kepçesini bırakıyoruz. Yufkamızın kenarlardan kalan kısımları kapatıyoruz. Kalan 2 parça yufkayı da böreğin üzerine kapatıp kalan sosu üstüne gezdiriyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derece fırına böreğimizi sürüyoruz. Yaklaşık yarım saat kırkbeş dakika kadar altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen böreğimizi fırından çıkarıp yarım saat dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebiliriz. Sıcak sıcak kesersek içi dağılabilir.

user feed images
user feed images
2 yıl önce

PATATES PÜRESİ YATAĞINDA ET KAVURMA

Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı et (dana veya kuzu farketmez fakat kuzu daha lezzetli oluyor bence ☺️)
  • 4 çay kaşığı zeytinyağı
  • 4 adet patates
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 4 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Eti pişirmek için tava ocağa koyulur ve kızdırılır. Ardından et tavaya alınır suyunu salıp çekene kadar kapağı kapalı şekilde pişirilir.Suyunu çeken etin içine zeytinyağı ve tuzu ilave edilir. Az daha kavurulur.
4 adet orta boy patates kabukları soyulur, bölünür ve haşlanır pişen patateslerin suyu süzülür ve içine kaşar peyniri rendesi, tereyağı ve tuz eklenip ezilerek püre yapılır.
Tabağa önce patates püresi alınır üzerine kavrulmuş et ilave edilir. En son olarak da tereyağı yakılır ve içine kırmızı pul biber karıştırılır etin üzerine dökülür. Yemeğimiz servise hazırdır afiyet olsun.

user feed images
user feed images
2 yıl önce

GÜVEÇTE TAVUK SOTE

Malzemeler

  • 3 adet tavuk göğsü
  • 2 adet orta bot patates
  • 1 su bardağı bezelye
  • 2 adet havuç
  • 4 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Beşamel sos için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzer için

  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi

Hazırlanışı

Havuç ve patatesi soyup küp küp doğruyoruz ve bezelyeyle birlikte tencereye alıp üzerine su ekleyip haşlıyoruz. Dilerseniz hazır garnitür kullanabilirsiniz. Sebzeler haşlanırken soğanı yemeklik doğrayıp tavada kavurmaya bırakıyoruz. Bu arada tavuğu kuşbaşı, biberleri de yemeklik doğruyoruz. (Benim yazdan hazır doğranmış dondurulmuş vardı) Doğradığımız tavuğu kavrulan soğana ilave ederek tavuğu da pişirmeye başlıyoruz. Hafif kavrulan tavuğa biberleri ekliyoruz. Hepsini iyice pişene kadar ara ara karıştırıyoruz. Karabiber ve tuzunu ekliyoruz. Altını kapatmadan önce garnitürünü ekliyoruz, hepsini karıştırıp altını kapatıyoruz ve güveç kaplarına pay ediyoruz.

Beşamel sos için tavaya tereyağını alıyoruz eritip üzerine unu ekliyoruz. Unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ve üzerine 1,5 bardak sütü azar azar karıştırarak ekliyoruz. Üzeri göz göz olana kadar karıştırıyoruz. Tuzunu ve karabiberini ekleyip altını kapatıyoruz. Güveçlerin üzerine beşamel sosu pay ediyoruz. En son olarak kaşar peyniri rendesi ekleyip 190 derece fırında kaşarlar eriyip üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen yemeğimizin ilk sıcağı çıktıktan sonra servise hazırdır efendim afiye olsun.

user feed images
user feed images
2 yıl önce

ÇİKOLATA PARÇALI KURABİYE

Malzemeler

  • 100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2, 5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 2 yemek kaşığı kakao

Hazırlanışı

  1. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını yoğurma kabına alıyoruz damla çikolata hariç bütün malzemeleri unu azar azar olacak şekilde ilave ediyoruz.
  2. En son yarım bardak unu eklemeden hamuru ikiye ayırıyoruz. Kakaolu hamur için 2 yemek kaşığı kakaoyu ve yarım çay bardağı damla çikolatayı ekliyoruz ve yoğuruyoruz. Kalan sade kısım için unu ve kalan damla çikolatayı ilave edip yoğuruyoruz.
  3. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak tepsiye diziyoruz.
  4. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 10 dakika pişiriyoruz.
  5. 10 dakikadan fazla bekletmeyin rengi çok çabuk koyulaşıyor. Benim fırınım 8 dakikada pişiriyor. Kontrollü olun.
  6. Fırından çıkarınca bir 10 dakika tepside soğumaya bırakıyoruz çünkü çok yumuşak oluyor dağılabilir. Yapacaklara şimdiden kolay gelsin. 😋
user feed images
user feed images
2 yıl önce
user feed images
user feed images
3 yıl önce

ÇİKOLATA PARÇALI FINDIKLI KAKAOLU KEK

Malzemeler

  • 3 yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1, 5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı iri kırılmış fındık
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 adet portakal kabuğu rendesi

Hazırlanışı

Yağ ve şeker köpürene kadar çırpılır. Üzerine süt eklenerek karıştırılır. Toz malzemeler eklenir karıştırılır. Kırılmış fındık kek harcına ilave edilir. Kek harcı iyice karıştırılır. Portakal bavulu rendesi ilave edilir karıştırılır. Yağladığımız kek kalıbına kek harcı dökülür ve 170 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk pişmeye bırakılır. Kek pişerken ilk yarım saat fırını açmıyoruz ki kabaran kek sönmesin. Kekin pişip pişmediğini bir kürdan batırarak anlayabiliriz. Kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir. Pişen kekimizi çıkarıp üstünü örtüyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak kesip afiyetle yiyoruz. Afiyet olsun 😋

user feed images
user feed images
3 yıl önce

ETLİ NOHUT YEMEĞİ

Malzemeler

  • 2 su bardağı nohut
  • Yarım kilo dana kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

Nohutları geceden suya ıslıyoruz veya sabahtan kaynar suyla ıslıyoruz. Islanan nohutlarımızı düdüklü tencereye alıyoruz üstüne etleri koyuyoruz ve üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken üzerine çıkan kefini alıyoruz. Nohut kaynarken bi yandan da yağı tavaya alıyoruz yemeklik doğradığımız soğanları kavuruyoruz içine domates ve biner salçasını ekliyoruz kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulan soğanı kefini aldığımız nohuta ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. Düdüğü ötene kadar yüksek ateşte düdük ötünce kısık ateşte 40 dakika pişiriyoruz. Pişen yemeğimizi açmadan önce havasının iyice çıktığından emin olalım. Yemeği daha küçük bir tencereye alıyoruz ve tuzunu ilave edip 10 dk dinlendiriyoruz. Dinlenen yemeğimiz servise hazırdır afiyet olsun.

user feed images
user feed images
3 yıl önce

BALKABAĞI TATLISI

Malzemeler

  • 2 kg bal kabağı
  • 3 su bardağı şeker

Hazırlanışı

  1. Kabak soyulur çekirdekleri temizlenir veya hazır soyulmuş kabak alınır ve 3-4 cm kalınlığında kesilir ve genişçe bir tencereye dizilir.
  2. Üzerine şeker koyulur ve mümkünse 1 gece şekerle bekletilir. Aynı gün yapılacaksa en az 4 saat şekerle beraber suyunu salması beklenir.
  3. Suyunu salan kabaklar kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat pişirilir.
  4. Kontrollü olmak gerekir kabağın cinsine göre pişme süresi değişebilir çatalla kontrol edebilirsiniz. Afiyet olsun 😋.
user feed images
user feed images
3 yıl önce

HAVUÇLU FINDIKLI KEK

Malzemeler

  • 3 yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yaklaşık 2 su bardağı un ( unun kıvamına göre katılığı değişiyor kontrollü ekleyelim biraz koyu olacak içine havuç girdiği için)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1, 5 su bardağı süt
  • 2 adet havuç
  • 1 çay bardağı iri kırılmış fındık
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı

Yağ ve şeker köpürene kadar çırpılır. Üzerine süt eklenerek karıştırılır. Toz malzemeler eklenir karıştırılır. Havuç rendelenir içine 1 tatlı kaşığı un eklenir ve karıştırılarak kek harcına ilave edilir. Kırılmış fındık kek harcına ilave edilir. Kek harcı iyice karıştırılır. Yağladığımız kek kalıbına harcımızı dökelim ve 170 derecede önceden ısıtılmış fırında kekimiz yaklaşık 45 dk pişmeye bırakılır. Kek pişerken ilk yarım saat fırını açmıyoruz ki kabaran kek sönmesin. Kekin pişip pişmediğini bir kürdan batırarak anlayabiliriz. Kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir. Pişen kekimizi çıkarıp üstünü örtüyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak kesip afiyetle yiyoruz. Afiyet olsun 😋

user feed images
user feed images