Şef Usulü

Dolma Nasıl Yapılır? Dolma Çeşitleri Nelerdir?

Kıymalı dolma harcı ve karışık sebzeli etli dolma tarifinin pişirme teknikleri nelerdir?

Dolma Nasıl Yapılır? Dolma Çeşitleri Nelerdir?
Paylaş
  • 12B
  • 85
  • Kaydet

Türk mutfağında dolmaların yeri ve önemi!

İçi pirinç, bulgur, et, çam fıstığı, kuş üzümü ve aromatik baharatla doldurulmuş sebze ve meyvenin Türkçe adı dolma, Farsçası dolmeh, Rumcası dolmathes, Arapçası mıhşı’dır. Sözcüğün Türkçe olması, dolma kültürünün Balkanlar’dan Kuzey Afrika’ya kadar Osmanlı İmparatorluğu ile yayıldığı izlenimi veriyor. Anadolu’da ve Girit’te yapılan arkeolojik kazılarda “dolma oyacakları”nın bulunması da buna kanıt sayılabilir.

Anadolu mutfaklarında dolma tariflerine rastlanmasıyla beraber Türk yemeği olduklarını da düşündürürler. Bu da bu yemek kategorisinin çok daha geniş bir kültür alanına ait olduğunu göstermektedir. Dolmaların en görkemli zamanları Osmanlı döneminden günümüze kazandırılmıştır.

Osmanlı yemek kitaplarında hemen her çeşit ana malzemenin bulunduğu göze çarpmaktadır. Birçok sakatat dolmaların yanı sıra en çok sebze çeşitlerinin ana malzeme olduğu gözlemlenmiştir ve dolmalarda kullanılan sebzelerin başında; biber, kabak, patlıcan ve domates gelmektedir.

Ayrıca çok sevilen dolma çeşitlerine ülkemizin her yöresinde çeşitli tat ve görünümlerde ve farklı uygulamalar şeklinde rastlamak mümkündür.

Dolma iç harcı nasıl hazırlanır? Etli (Kıymalı) Dolma Harçları;

Dolmalar çeşitli besinler ve tat vericilerin karışımıyla hazırlanan iç harcı ve bu için konduğu sebzelerden oluşur. Sıcak yenen dolmalarda çeşitli şekilde hazırlanmış içler kullanılır. En çok kullanılan esas malzemeler kıyma ve pirinçtir. Dolma içlerinin hepsinde ince doğranmış soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates, salça, sade yağ veya bitkisel sıvı yağ kullanılır. Baharat kullanımı ise damak zevkine göre değişkenlik gösterebilir.

Kıymalı Dolma Harcı ve Karışık Sebzeli Etli Dolma tarifinin pişirme teknikleri nelerdir?

Bugün, Türk mutfağının en güzel lezzetlerinden biri olan dolmaların yapılışını ve orijinal tarifine verdiği katkılardan dolayı Pınar ve Filiz Makarna’ya teşekkürler.

Sizin en sevdiğiniz dolmalar nelerdir yorumlarda buluşalım 😊

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler

Erkan Kıyıcıoğlu
Erkan Kıyıcıoğlu
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni
Yemek Pişirme Teknikleri - 101

Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?

330B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Et Marinasyonu

Et Marinasyonu

08 Nisan 2018

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!

27B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?

Bir menü hazırlamanın ince detayları!

21B Görüntüleme