Blog

Michelin Yıldızı Nedir? Kriterleri Nelerdir?

Michelin yıldızı ne demek? Michelin rehberinin ortaya çıkış hikayesi nedir? Dünyaca ünlü şeflerin hayalini süsleyen yıldızların anlamları ve Michelin yıldızı alma kriterleri nelerdir?

Michelin Yıldızı Nedir? Kriterleri Nelerdir?
Paylaş
  • 125B
  • 31
  • Kaydet

Bir lastik markasının gastronomi yolculuğu: Michelin Yıldızı

Michelin, 1850’li yıllarda Andre Jules ve Edoudard Michelin kardeşlerin kurduğu Fransız bir araç lastiği markasıdır.

Michelin Rehberinin Ortaya Çıkış Hikayesi

Michelin kardeşleri, araç lastiği satışının düşmesi ile "satışları nasıl yükseltebiliriz?" diye düşünürken akıllarına bir rehber hazırlamak geliyor ve bu rehber sayesinde Fransa'daki sayılı ve saygın araba sahiplerine, ülkedeki en iyi restoran ve kafeleri önermeyi planlıyor.

Bunların hepsinin asıl amacı insanları yola çıkmaya teşvik etmek. 1900 yılında rehberin ilk ücretsiz baskısı dağıtıldı. Araba sahiplerine pratik bilgiler sunan bu rehber giderek popüler hale gelmeye başladı. 1. Dünya Savaşı nedeniyle rehber bir süreliğine ertelendi. Savaşın bitimiyle 1918 yılında rehber Paris ile sınırlı kalacak şekilde restoranlar kategorilerine göre listelendi. Yeni otel listelerinin eklenmesi ve reklamların kaldırılmasıyla restoran bölümü ilgi odağı haline geldi ve “Michelin Rehberi (Guide)” efsanesi doğdu.

Michelin kardeşler, 1926 yılında restoranları incelemeleri için bağımsız bir müfettiş ekibi kurdu ve kaliteli işletmeler Michelin yıldızlarıyla ödüllendirilmeye başlandı.

Rehberi oluşturma aşamasında üç aşamalı bir derecelendirme sistemi getiriliyor. Bu sistemde restoranlar hizmet verdikleri alan ve performans üzerine bir puanlama sistemine tabii tutuluyor.

Dünyaca ünlü şeflerin hayalini süsleyen yıldızların anlamları:

1 yıldız “Alanında çok iyi bir restoran” demek. 

2 yıldız “Öyle mükemmel bir yemek ki kesinlikle rotanızı değiştirmenize değecek” anlamına gelirken,

3 yıldız “Fevkalade bir mutfak, özel bir yolculuğa değer” anlamını taşıyor. 

Tüm bu yıldız veya yıldızlara sahip olmak için yapacağınız şeyler hiç de kolay değil. Üstelik bu standartların hepsi 1936 yılından beri aynı.

Michelin Yıldızı Alma Kriterleri Nelerdir?

1936 yılından itibaren uygulanan kurallara göre yemekte kullanılan malzemenin kalitesi, hazırlama ve pişirme ustalığı, yemek sunumundaki yaratıcılık, siparişin fiyatının karşılığını vermesi ve tüm bu standartların istikrarlı bir şekilde uygulanmasıdır.

Mekanın atmosferi, menü ve mekan konseptinin tamamlayıcı olması, hizmet kalitesi, hijyen, restoranın butik ve özgün bir mekan olması, şefin kendi restoranını işletiyor olması da diğer önemli kriterlerden bazılarıdır. Şefin çıraklığını ve kalfalığını Michelin yıldızı almış bir yerde geçirmiş olması da en önemli avantajlardan biridir.

Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta ve belirli bir istikrarda yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor.

İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor.

Üç Michelin Yıldızı ise kariyerinin zirvesinde olan ve yemek pişirme yöntemi bir sanata dönüşen şeflerin yönettiği restoranlara layık görülüyor.

Peki tüm bunları denetleyen ve yıldız sahibi olmasını sağlayanlar kimler?

Michelin Guide; bu alanda tecrübeli, meraklı, başarılı ve bu işi kendine adamış müfettiş adaylarını seçerek sisteme dahil ediyor. Müfettişler bu alandaki çalışmalarını o kadar gizli tutuyor ki ailelerinden bile gizliyorlar.

Müfettişler değerlendirecekleri mekana gizli müşteri olarak giriyor. Kriterlere göre değerlendirmelerini yapıp ayrılıyorlar.

Dünyada Michelin Yıldızına Sahip Restoran Sayısı?

Dünyada 38 destinasyon üzerinden değerlendiriliyor. 2668 restoranın tek Michelin yıldızı var. 480 restoranın 2 Michelin yıldızı bulunuyor. 137 restoranın ise 3 Michelin yıldızı bulunuyor.

Michelin Guide 2023 İstanbul’u 38. destinasyon olarak belirledi.

Michelin Guide İstanbul’un seçkin restoranlarını puanlayarak Türkiye’de toplam 5 restorana yıldızlarını dağıttı. 4 restoran (Mikla, Nicole, Araka, Neolokal) 1 yıldız, Fatih Tutak ‘Turk Restoranı’ ile 2 yıldız ile ödüllendirildi.

Ayrıca, Neolokal sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından dolayı kırmızı yıldızına bir de sürdürülebilirliği simgeleyen green star (yeşil yıldız) ekledi.

Türkiye’de hangi restoranlarda Michelin Yıldızı var? Michelin Guide 2023 hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Kaynakça:

https://guide.michelin.com/en/article/michelin-star-revelation/53-restaurants-spotlighted-in-the-first-selection-of-the-michelin-guide-istanbu

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Murat Aslan
Murat Aslan
Big Chefs Mutfak Koordinatörü
Bir Lokma Hayat

Bir Lokma Hayat

19 Aralık 2017

Yemek gibidir hayat!

12B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Turizm Gastronomisinde Eğitimin Önemi

İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.

14B Görüntüleme
Rafet İnce
Rafet İnce
NG Grup Gastronomi Direktörü
Profesyonel Mutfaklarda Kişisel Gelişimin Önemi

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!

12B Görüntüleme