Blog

Kurutulmuş Et Tekniği Nedir?

Günümüz mutfağında bu tekniği daha çok geliştirerek, umarım daha fazla kullanırız...

Kurutulmuş Et Tekniği Nedir?
Paylaş
  • 14B
  • 73
  • Kaydet

Madem kurutulmuş et tarifi verdik biz bu terimi biraz açalım ve üzerine konuşalım.

Biliyorsunuz ki pastırma Orta Asya’dan beridir bizim kültürümüzde yer alan bir üründür. O zamanlarda kurutulmuş bu ürüne ‘’Kak Eti‘’ denmekteydi. Uzun yolculuklarda atın eğrilerinin 2 cepli olması ve buralara et konarak, atın vücut ısısı ve hareketi ile et olgunlaşmaktaydı. Bu kültür Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göç etmesi ile günümüze kadar gelmiştir. Bazı boylar Rumeli ve Balkanlara kadar pastırmayı götürmüşlerdir. Belki de bu tarihsel sürece baktığımızda acaba Boşnak eti kültürü Türklerden etkilenip mi oluştu? Bana sorarsanız kesinlikle böyle…

Aslında günümüz tekniğine baktığımızda mantık tamamen aynı. Çiğ etin dış kısmını yaptığınız harç ile kaplayarak, bunu uygun sıcaklıklarda olgunlaştırılması olarak düşünebiliriz. Günümüzde daha çok meze olarak kullanılmaya başlansa da bu etler ile yapılan sulu yemekler de çok lezzetli olmaktadır.

Et olgunlaştıktan sonra kendine özel ve onu marine ettiğiniz kürlerin vermiş olduğu aromalar ile farklı lezzetler katmaktadır. Ayrıca baktığımızda kurutulmuş ürünlerin çok sayıda olduğu, eski tarihlerde insanların bu işlemi sadece saklama koşulu olarak kullandığı görülmektedir. Kurutulan etin içerisindeki su oranı %75 seviyesinden, %20 seviyelerine düşer ve zararlı bakterilerin çoğalması engellenir. Yaz aylarında yapılıp, çetin kış aylarında yemekler bu ürünler ile yapılırmış. Böyle böyle yıllarca damaklarda aranan lezzet haline gelmiştir. 

Kısacası bu teknik, ete en uygun olan pişirme yöntemlerinden biridir diyebilirim. Balıklar için bu yöntem, örneğin çiroz içinde geçerlidir.

Günümüz mutfağında bu tekniği daha çok geliştirerek, umarım daha fazla kullanırız...

Kemal Can Yurttaş
Kemal Can Yurttaş
Chef at Aila Restaurant

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

29B Görüntüleme