Yükleniyor…

Sezar Salata

Sezar Salatası’nın hikâyesi nedir? Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanır?

Salatanın çıkış hikâyesi 1920’li yıllarda Amerika’da yaşanan alkol yasağına kadar gitmektedir. O dönemde parasal sıkıntı yaşamayanlar, alkol yasağını Amerika – Meksika sınırında yer alan Tijuana kentindeki Hotel Casesar’s Palace’ı kullanarak aşmışlardır. Otelin sahibi ve şefi Caesar Cardini; 4 Temmuz kutlamalarının yapıldığı hafta aşırı yoğunluk yaşamıştır. Yoğunluğa bağlı olarak yaşanan tüketim sonucu kilerdeki malzemelerin bile tükenme noktasına gelmiştir. Bu durum karşısında Caesar Cardini mutfağında kalan son malzemeler ile misafirlerinin yanında bu salatayı yaratmıştır.

Orijinal Sezar Salata

O yıllarda hazırlanan Sezar Salatası’nda kaşık marulun yaprakları bıçakla doğranmaz, onun yerine salata sosu marulun yapraklarının içine sürülür, üstlerine ekmek kıtırları konulur ve düz bir tabağın içinde marullar yan yana dizilerek servis edilirmiş. İtalyan ordusu ile I. Dünya Savaşı’na katılan ve asıl mesleği pilotluk olan Alex Cardini; 1926 yılında abisi Caesar’ın Tijuana restoranında çalışmaya başlamış. Caesar’ın ünlü sosu üzerinde varyasyonlar geliştiren Alex’in en önemli hamlesi salatanın sosuna ançuez eklemesi olmuş. Önceleri bu yeni salataya “Pilot Salatası” anlamına gelen “Aviator’s Salad” adını vermiş fakat zaman içinde Alex’in geliştirmiş olduğu mayonezli ve ançuezli sos çok daha fazla tutulduğundan “Sezar Salatası” adı artık bu yeni tarz sosu içeren salataya verilmiş.

Bu içerik Nisan 2005 Arman Kırım Hürriyet Gazetesi ve Aralık 2014 Deniz Ahmet Köse Sabah Gazetesi köşe yazılarından derlenmiştir.