Yükleniyor…

Peynirin Tadım Aşamaları

Peynirde kullanılan sütün kaynağından, hijyen şartlarına, olgunlaştırılmasına ve bekleme süresine kadar pek çok neden peynirin tadına etkide bulunur. Peynirinizi alırken beş duyu organınızı kullanmak önemlidir.

Görünümü ve renk bakımından bakarsak eğer; peynirin dışı için hakkında bize fikir verir. Dışından renk ve yapı hakkında fikir sahibi olurken, iç yüzüne dokunarak algılanmaya çalışılır. Daha sonra peyniri kesip içine, var ise gözeneklerine, boyutuna, rengine bakılır. Peynirin renginin parlaklığı ve dengeli dağılımı kaliteli bir peynir olduğunun göstergesidir. Yapı ve dokusuna bakarsak eğer; peynirden küçük bir dilim kesilir, parmak arasında ezilerek peynir hamurunun kıvamına bakılır. Peynir hamurunun sertliği, esnekliği, kıvamı damakta bıraktığı aromalar kadar önemlidir. Kokusuna bakarsak eğer; peynirin ezildiği sırada çıkan kokular algılanmaya çalışılır. Tat ve aromalarına bakarsak eğer; parçalar halinde peynir, dil üstüne konur ve damağa bastırılarak uçucu lezzetlerin buruna geçişi sağlanır.