Yükleniyor…

Cheesecake

Cheesecake nedir ve nereden gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Esasında ‘’Custard’lı Tart ‘’sınıflamasına girer. Sebebi ise, alt taban olarak kullanılan malzemenin short hamuru olmasından kaynaklanır. Hamuru: Gevşek hamur. Yapılan araştırmalarda, cheesecake’in Eski Yunan döneminde yapılan ilk olimpiyat düzenlemelerinde atletlere verildiği, daha sonra Romalılar tarafından Avrupa’ya taşındığına inanmaktadırlar. Avrupalı göçmenler sayesinde de bu lezzet Amerika kıtasına da taşınmıştır. Krem peynirin, 1872 yılında süt ve süt ürünleri üreticisi William Lawrence’ın bir Fransız peyniri olan "Neufchatel" peynirlerini tekrardan üretmeye çalışması sırasında kaza sonucu tam olgunlaşmamış peynir üretilmesinden elde edildiği bilinmektedir. Daha sonraları 1880 yılından itibaren "Philadelpia" adı ile peynirini markalaştırıp satmıştır. Cheesecakeler sıcak ve soğuk cheesecake’ler olarak ikiye ayrılmaktadır. Sıcak cheesecake’ler hazırlandıktan sonra kalıp içerisinde fırında su banyosu içerisinde düşük ısıda uzun sürede yavaş yavaş pişen tatlılardır. Sıcak cheesecakelerden örnek olarak ‘’Newyork Style’’ örnek verebiliriz. Soğuk cheesecake’ler ise daha çok jelatin ile karıştırılan ve fırında pişmeyen tatlılardır.